Обрат с пенсиите. Изцяло нови правила

Променят и начина, по който се определят осигуровките

Обрат с пенсиите. Изцяло нови правила | StandartNews.com

Обрат с пенсиите. Изцяло нови правила за определяне на пенсиите и осигуровките може да бъдат въведени в България. Различни варианти за това бяха обсъдени по време на форум на тема “Пенсионно-осигурителната система: проблеми, визия за развитие”, организиран от БСК, съобщи „Труд”.

ВИЖ ОЩЕ: Голяма изненада. Осигуровки и върху доходите от наем

Независимо от осъвременяването на пенсиите ежегодно по швейцарското правило, те отново изостават в сравнение с тези в страните-членки от ЕС, каза зам.-министърът на труда и социалната политика Десислава Стоянова. Тя обясни, че в министерството анализират състоянието на пенсионното осигуряване, за да набележат мерки за решение на проблемите.

Швейцарското правило за ежегодно индексиране на пенсиите от 1 юли може да се промени и да е по-гъвкаво, да не е 50 на 50, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ. Швейцарското правило вършеше работа, докато осигурителният доход не започна да расте по-бързо от инфлацията, каза Хасан Адемов, експерт по пенсионно осигуряване и бивш председател на социалната комисия в парламента.

Според действащото в момента “швейцарско правило” всяка година от 1 юли пенсиите се индексират с 50 на сто от инфлацията и 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход. Проблемът е, че при добро развитие на икономиката доходите в страната нарастват бързо, за да достигнат средните в страните от ЕС.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Дим
преди 5 месеца

Освен трудов стаж и възраст, новото изискване е да си гледал победа на националния отбор по футбол.

Откажи
Satana
преди 5 месеца

На Хасан му е проблем, че доходите растат бързо???

Откажи