Голям ден за най-влиятелната българка в Европа

Илияна Иванова става еврокомисар

Голям ден за най-влиятелната българка в Европа | StandartNews.com

Голям ден за най-влиятелната българка в Европа. Очаква се Съвет "Общи въпроси" да одобри окончателно Илиана Иванова за еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта.

Това ще бъде и последната процедура преди встъпването ѝ в длъжност, след като миналата седмица Европейският парламент подкрепи кандидатурата й с огромно мнозинство.

Иванова ще наследи на поста Мария Габриел, която в момента е вицепремиер и министър на външните работи.

Илиана Иванова е политик и икономист, член на Европейската сметна палата.

Родена е в Стара Загора, завършва ГПЧЕ "Ромен Ролан". През 1998 г. се дипломира с бакалавърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. През 2004 г. защитава магистърската си дисертация по международни финанси в Thunderbird school of Global Management, Аризона.

Придобива разнообразна експертиза по време на работа си в американски финансови и банкови институции. Преди това работи като координатор по международни финансови институции в Министерство на земеделието и храните у нас.

Илиана Иванова е евродепутат в Европейския парламент от 2009 г. до 2012 г. По време на нейния мандат в Европейския парламент тя е заместник-председател на комисията по бюджетен контрол, заместник-председател на специалната комисия по икономическа, финансова и социална криза, заместник-председател на делегацията на Европейския парламент за връзки с Китай, член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, заместник-член на Комисията за икономически и парични въпроси.

От 1 януари 2013 г. е член на Европейската сметна палата. На 21 септември 2016 г. е избрана за декан на одитен състав II, отговарящ за одита в сферата на структурните политики, транспорта и енергетиката. През септември 2018 г. е избрана за втори мандат декан на одитен състав II.

Говори български, английски, френски, немски и руски език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай