Голям адвокат срази черните списъци. Брутален закон

Людмил Рангелов направи аналогия със Закона за защита на нацията от януари 1941 г.

Голям адвокат срази черните списъци. Брутален закон | StandartNews.com

Топ адвокатът Людмил Рангелов срази подготвяния от вицепремиера и финансов министър Асен Василев скандален закон за защита на националната и финансова сигурност, който дава право на кабинета да изготвя черни списъци на хора и фирми, включително да запорира имуществото им само по донос.

"В него има толкова малко право и толкова много политика, че е трудно да се нарече закон. По-скоро прилича на декларация за борба срещу корупцията", заяви пред "Денят ON AIR" адв. Рангелов. Той направи аналогия със Закона за защита на нацията от януари 1941 г.

"В първоначалния си вид на Закона за защита на нацията, включително в частта, адресирана към лица с еврейски произход, дори там ограниченията не са били толкова брутални, каквито са в този закон", посочи юристът.

Според него опозицията правилно определя проекта като "фашизоиден".

"Смятам, че това не е работено от сериозни юристи, а е по-скоро опростена изява на политическа воля. Работната група отрече да има общо и доколкото познавам членовете ѝ, дълбоко се съмнявам, че там може да има хора, които да създадат подобен нормативен акт", каза още адв. Рангелов.

"В него има толкова много неща, които противоречат на базови права на човека, конституционни права. Възможност компетентен орган на чужда държава автоматично да постави определено лице в този списък и това лице до такава степен е ограничено, че дори ако му се наложи да получи средства за базови нужди, трябва да се моли на този Междуведомствен съвет - респективно на Министерския съвет, да му отпуснат сума от собствените му средства, за да може да оцелее. Екзистенциални права на човека се нарушават", подчерта още юристът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай