Големи изненади при Янев. Ето кой е в партията му

Бивши министри и знакови лица от бизнеса и политиката влизат в "Български възход"

Големи изненади при Янев. Ето кой е в партията му | StandartNews.com

Големи изненади в партията на Стефан Янев. Бившият служебен премиер е привлякъл до себе си знакови лица от политиката, науката и бизнеса.

ВИЖ ОЩЕ: Стефан Янев с тежка критика: Пред национална катастрофа сме!

В новата партия "Български възход" влизат двама бивши министри в последното правителство, назначено от Румен Радев - Виолета Комитова, ексрегионален министър и Даниела Дашева, ексспортен министър.

В екипа на Стефан Янев са изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова и ексдепутатът от НДСВ и ректор на УХТ проф. Пламен Моллов.

Бившият служебен премиер събра Инициативния комитет за учредяване на "Български възход" в столичен хотел.

Днес е един хубав ден, защото в българското политическо пространство връзката между партиите и гражданското общество е нарушена и нашата амбиция е да запълним този вакуум, така че партийния живот да отговаря на нуждите и желанията на хората за по-добро управление, каза Стефан Янев.

В ядрото на новата партия са още бившият зам.-военен министър и началник на политическия кабинет на Янев като служебен премиер Ралица Симеонова, съветникът му в МС Данчо Бончев, Георги Самандов - зам.-министър на енергетиката и Николай Коев, който е бил медиен съветник от служебния кабинет.

Сред събралите се в залата за Инициативния комитет бяха забелязани икономистът Кольо Парамов и Йоло Денев. Бившият треньор на ЦСКА Стойчо Младенов също дойде в залата, но уточни, че не е част от Инициативния комитет, а е само като гост, подкрепящ начинанието на Янев.

"Български възход" ще е нова, смислена и полезна за обществото формация, зарече се Янев. И обяви, че дава ново начало и за българската политика, демонстрирайки как всяка партия трябва да работи - чрез отразяване нагласите на хората. Ще работим близо до хората, тясно с тях, обеща бъдещият лидер. И гарантира, че ще бъдат отчитани и позициите на членовете и симпатизантите. Екипът е важен - повече да говорим за "ние", по-малко за "аз", обясни той.

Янев обясни, че създаването на партията не е

Ние сме в поредната национална катастрофа, а дори не сме във война. Родината ни е в тежко положение. Изправена пред кризи, тя не може да се уповава повече на хора, които не са способни, категоричен бе Янев. И обясни, че не може повече да бъде толерирана тази политическа безотговорност, която води държавата към дъното. Като критикува, че няма система в държавата, която да функционира нормално в момента.

Най-важен е националният интерес. Той трябва да се изрази не само във външната политика, но и в политики в страната, убеден е Янев. Затова основните принципи на партията му са:

управлението на закона, което е най-важното за ефективна политика;

независимата съдебна система да не е само клише;

ефективни представителни органи за управление;

частната собственост, придобита по законен път, е неприкосновена.

Новата формация ще търси на балансирана външна политика.

Лозето не ще молитва, а мотика, каза Янев и се обърна откровено към събралите се в залата: Чака ни много тежка и често неблагодарна работа.

Пред медиите Янев обясни, чеще търсят съмишленици в сектора на националния консерватизъм, които споделят ценности, свързани със семейството, дома, образованието, духовността - с този културен идентичен ход на българина, запазен през вековете.

След заседанието на Инициативния комитет предстои провеждането на Учредително събрание на "Български възход", за което трябва да се съберат 500 учредители. А за регистрация в съда по закон се изисква списък с 2500 членове.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай