Гълъбов: Протестът може да е безкрайно дълъг

Ще има смяна на министри, но ГЕРБ ще пробва да довърши мандата, казва политологът

Гълъбов: Протестът може да е безкрайно дълъг | StandartNews.com
  • Ще има смяна на министри, но ГЕРБ ще пробва да довърши мандата
  • Хората искат бързи избори, но няма условия за това, казва доц. Антоний Гълъбов в интервю за "Стандарт"

- Доц. Гълъбов, коалиционният съвет на управляващите си каза думата: "Оставаме", но ще има ремонт на кабинета след вота на недоверие, внесен от БСП. Смятате ли, че депозираните до момента оставки ще станат факт, и че ще има по-сериозен ремонт на кабинета, както намекна Валери Симеонов?
- Предполагам, че ще има промяна на отделни министри, но кабинетът ще направи всичко възможно да се запази. Не смятам, че БСП ще успее да прекрати предсрочно мандата на правителството.
Изглежда, че ДПС ще подкрепи вота на БСП, но това няма да бъде достатъчно, за да се постигнат 121 гласа, колкото са нужни, за да може вотът да е успешен.
- Как ще коментирате поисканите от Борисов оставки на министрите Горанов, Караниколов и Маринов с мотива, че са свързави с ДПС?
- Отношенията с ДПС винаги са били деликатни. Движението започва своята подготовка за кампания, така че най-вероятно ще посочат видими белези за разграничаване спрямо ГЕРБ и управляващото мнозинство. Още повече, че още при създаването на това правителство те заявиха, че имат голямо припокриване с програмата на ГЕРБ, но са срещу техните коалиционни партньори - Патриотите.
- Виждате ли предсрочни парламентарни избори?
- Не очаквам това, което очакват протестиращите - бързи предсрочни избори сега, тук и веднага. Нещо повече, аз смятам, че общественият интерес на България предполага да бъде завършен мандатът, най-малко тук и сега. И изключително важните разговори, които води страната ни в рамките на ЕС, да бъдат завършени от легитимен кабинет. Служебният кабинет също е легитимен, доколкото е конституционно определен, но той работи без парламент, а това го прави не толкова компетентен и съществен.
- Докога според Вас могат да продължат протестите?
- Протестът може да продължи безкрайно дълго. Въпреки че са тук, протестиращите са много различни от онези, които протестираха против онова правителство на Орешарски. Засега има съвсем леки наченки на консолидация на протестиращите и те са свързани с президента, който компенсира липсата на ясни политически искания от страна на протестиращите, без да носи отговорност дори и за тяхната сигурност. На практика той им суфлира.
- Появиха се в чужди медии информации, че България става черната овца на ЕС. Така ли е?
- Ние сами генерираме фалшиви новини за себе си.
- Всичко започна от това, че прокуратурата влезе в президентството. Какъв знак бе това?
- Прокуратурата има правото да влезе във всяка администрация и във всяка институция, така че не виждам никакъв проблем в това. Както бе арестуван министър в МОСВ, както бе арестуван заместник-министър, така и администрацията на президента е част от държавната администрация. Тук няма никакво основание да се търси противопоставяне на институциите, те продължават да работят.
- Как ще коментирате акцията на Христо Иванов на плаж "Росенец"?
- Лично аз не харесвам смесването на граждански активизъм с политически партии. Това е допустимо за поведение на граждански активисти, но когато има смесване на двете неща, това винаги създава особена перспектива. Очевидно е, че няма как съпредседател на политическа партия случайно да е решил да излезе на брега точно там, където знае, че има охранявана зона.
- Как гледате на новите политически проекти - на Васил Божков, на Слави Трифонов?
- Партията на Слави вече е регистрирана - "Има такъв народ". А абревиатурата ИТН може да бъде разчетена и като "И така нататък". В известен смисъл това добре отразява състоянието на партийната система. Явно е, че ще има и други политически проекти, но за съжаление те се дублират като профил. Всички са анти-ГЕРБ, всички искат всичко, но за съжаление остават много свободни чисто политически пространства. В момента нямаме автентично ляво политическо представителство, нямаме чисто десен политически субект, тъй като "Демократична България" със сигурност не е това. Има струпване на пистата на популизма и твърде много свободни пространства за сериозна политика.   
- Дали някой ще ги запълни, как мислите?
- За съжаление, не съм оптимист в това отношение, тъй като ние сме вече на девет месеца разстояние от редовните избори. И един сериозен политически проект вляво или вдясно, с либерална или с консервативна насоченост, би трябвало вече да е конструиран и да е на терена, ако има намерението да се явява на тези парламентарни избори. В момента не виждам такъв. Говоря не само за различен проект, а за политическа партия с ясен идеологически профил и смислена управленска програма. Партия, която да убеди българските граждани, че е в състояние да управлява по различен начин. Това е, което липсва в момента. Имаме "Всички срещу ГЕРБ" и това по някакъв начин мобилизира симпатизантите на тази партия, но прави неразпознаваеми останалите политически субекти. Това води до монотонност, до загуба на профил.
- От друга страна, създаването на една такава системна партия - не само със симпатизанти, но и с членове, иска много повече време.
- Така е, но имаше време, което за съжаление не бе използвано, за да се изгради смислен политически проект. Да се предложи политическа партия, която да има реалистични претенции към властта. Засега няма такава.
- Боричканията в БСП как ще се отразят на партията?
- Изглежда, че и членовете, и симпатизантите на БСП са обезпокоени от това, което се случва в ръководството. Те са обезпокоени и от това, че БСП, въпреки че говори радикално, все повече губи доверие в претенциите си. Едно от лошите решения бе да се иска отново вот на недоверие и БСП го направи. Това е демонстрация на безсилие.
- Малко безсистемното въвеждане на мерки, разхлабване и връщане отново как се отразява на доверието в политиците?
- Аз не смятам, че това пряко рефлектира в доверието към партията. Ясно е, че всички страни в ЕС следват горе-долу едни и същи мерки, опитват се да следват динамиката на развитие на епидемията. Някои страни едностранно въведоха карантина - за мен решението на Австрия бе чисто политическо. Но в крайна сметка всички правителства танцуват този танц с вируса, защото няма как иначе да се поддържа контрол. По-лошият вариант би бил, ако се отзовем в ситуация на неспособност да се контролира разпространението на заразата.
- Как ще коментирате компроматите със снимки и пачки?
- Това е политическа инфантилност.
- Но пък сигурно залага на определени нагласи на публиката?
- Изглежда, че да. На фона на много сериозни и тежки разследвания това звучи инфантилно. Имам  предвид офицера от НСО, който бе с повдигнато обвинение за организирана престъпна група, разследването за покровителство на наркомрежи. Това са много тежки разследвания, които имат огромно значение, но на тях, както виждате, не се отделя много внимание. Иначе може да си препращаме снимки до безкрай, но това не води до сериозно разследване на корупция и до сериозни разговори за нея. Темата за секретаря на президента е много по-сериозна, тъй като досега винаги, когато се заговори за корупция, се подразбира по-скоро подкуп. Мисли се, че един човек е дал пари на друг. А в този случай виждаме самата търговия с влияние. Обикновено сме свикнали да мислим, че корупцията е работа между двама души, а тя винаги е поне с един посредник. На фона на всичко това комиксите и "арабските нощи" не са сериозна тема.
- Предполагам, че ще се увеличат с наближаването на изборите?
- Най-вероятно, но в момента имаше взрив, тъй като много хора решиха да се възползват от пандемията, за да мобилизират някакъв тип популистки реакции. Предполагам, че август ще утихне и от септември отново ще влезем в тази фаза..
- Като се върнем от морето...
- Да, а като се върнат и тези, които измислят подобни схеми. Големият въпрос е, че България има много важни задачи, които трябваше да изпълни, а към тях няма нито внимание, нито ангажираност на обществото. Имам предвид и от гледна точка на финансова рамка, и на стратегическо развитие на ЕС, и от гледна точка на собствената ни програма за развитие до 2030 година. Това са теми, за които трябваше да бъде отделена тази година, защото от тяхното решаване вероятно ще зависи животът на следващото поколение български граждани. Но за съжаление нито политическите елити, нито гражданският сектор успяха да наложат тази тема.
- Може би отчасти пандемията е причина, макар че не съм твърде сигурна в това...
- Аз също не съм. Ние твърде дълго заобикаляме въпроса, на който се натъкнахме по време на тази пандемия - че ние не сме в състояние да подъдржаме общ ред. Не сме в състояние да го приемем и да го следваме. Всеки опит да се спазва този ред бива оспорван, без да се предлага друг. Няма алтернатива, няма предложение по какъв начин да се осигури здравето на хората.
- Но нямаше и предложения от страна на властта как икономически да бъдат обезпечени хората в този период.
- Всъщност първата вълна засегна най-тежко тези, които работеха в сивия сектор. Най-чувствително засегнатите работни места бяха на хора, които бяха зле осигурени, а това създаде проблеми и при регистрирането им в бюрата по труда. Въпросът е за следващата вълна, защото тя ще засегне сектори, в които формално са спазени всички изисквания на трудовото право, но заради свързаността на нашата икономика с чужди икономики това вече ще се отрази зле и върху светлия сектор.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай