Гълъб Донев: Мерките ще подкрепят бизнеса наесен

Няма нарушения в социалното министерство, каза вицепремиерът

Гълъб Донев: Мерките ще подкрепят бизнеса наесен | StandartNews.com

Служебното правителство изготви програма за 2,5 милиарда лева, с която бизнесът ще бъде подкрепен чрез кредити през търговските банки. Така ще се използва свободният ресурс на търговските банки, като държавата става гарант на кредитите. Това заяви социалният министър в служебния кабинет Гълъб Донев пред БНР. 

"Тези нови мерки все още са в проектен етап. За всяка една от тези мерки ще бъде необходима нотификация от държавата пред ЕК, това ще са мерки, които да подпомогнат бизнеса и заетостта през есенния сезон".

Донев уточни, че за да бъдат ефективни мерките, трябва да бъдат разработени в няколко варианта, в зависимост от конкретната ситуация на развитие на пандемията.

Вицепремиерът Гълъб Донев обяви в предаването "Неделя 150", че е факт констатацията, че няма сериозни нарушения в Министерството на труда и социалната политика:

"Това е факт след извършените одити и оценки на независими одитори", каза Донев.

Той обясни, че засега няма индикации за спиране на еврофондове за България заради санкциите на САЩ срещу български физически и юридически лица.

"Ние сме може би първата държава в ЕС, която започна да прилага решение по закона "Магнитски". Това, което сме направили, е да защитим държавните предприятия, за да не се допускат отношения с лицата, посочени в списъка със санкции на САЩ", каза Донев.

"Всичко, което прави правителството, е прозрачно и професионално, няма лица и фирми (под санкции - б.р.), които да са в близък контакт с правителството", коментира още служебният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай