Главният секретар на МВР ще се избира от кабинета

Главният секретар на МВР ще се избира от кабинета | StandartNews.com

София. Главният секретар на МВР вече ще се избира от Министерски съвет с мандат от 5 години. Това е една от промените в новия Закон за МВР, приет от депутатите на първо четене. В него се въвежда ясно разграничение между политическото и професионалното ръководство. Министърът на вътрешните работи няма да има възможност да влияе върху водените разследвания и посоката, в която те поемат. Според новия закон за МВР министърът на вътрешните работи ще създава политики и стратегически цели като следи за тяхното изпълнение. Той няма да се намесва по никакъв начин в работата на професионалното ръководство. Какви дела се разглеждат и какви СРС-та да се пускат ще е отговорност на главния секретар.

 

Представители на ГЕРБ се противопоставиха на предложенията, включително на премахването на ролята на президента при избора на главен секретар. Бившият зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков разкритикува въвеждането на извънщатни сътрудници и регламентирането на техните действия чрез наредба на министъра, премахването на конкурсното начало при израстването в кариерата и разрешаването на служителите да имат друга работа, както и да развиват търговска дейност. Вучков заяви, че през 1993 г. пак е било разрешено на полицаите да се трудят на друго място. Това обаче създаде хаос и уредбата беше отменена само след шест месеца, посочи Вучков и заяви, че това неминуемо ще доведе и до конфликт на интереси.

 

"Залагате несигурност в системата за сигурност", каза каза заместник-председателят на ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов при обсъждането на Закона за МВР. По думите му от 2009 г. до 2012 г. се е увеличил информационният обмен с Европол над 2 пъти и половина, а в момента информационният обмен е намалял два пъти. „Отсъстват възлови дирекции, които са регламентирани. Кой реши това да се случи? Защо дирекция „Български документи за самоличност" не фигурира в Закона за МВР? Защо липсва дирекция „112", дирекция „Международни проекти", попита Цветан Цветанов.

 

Новият закон за МВР е насочен и към социалните придобивки на служителите като регламентира нощният и извънредният труд, който се увеличава от 50 на 70 часа. Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова заяви, че средствата за заплатите са осигурени в бюджета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай