Главчев: КРИБ са в правото си да искат оставката на Бъчварова

Главчев: КРИБ са в правото си да искат оставката на Бъчварова | StandartNews.com

Колегите от КРИБ са в правото си да поискат оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова, но аз лично не смятам, че оставката е решение. Тя е личен акт, оглежда се от този който е назначил на този пост човека – в случая това е министър-председателя. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

В конкретния случай, за който от КРИБ поискаха оствката на МВР шефа, Главчев препоръча да се изчакат резултатите на компетентните органи. „Още не знаем обстоятелствата по двете убийства. Нека компетентните органи да си свършат работа и по-добре да не подлагаме на толкова силен натиск органите на МВР. След като видим резултатите ще се предприемат съответните действия", каза Главчев и уточни, че тогава могат да се вземат съответните мерки. За проблема с бежанската вълна и недоволството от работата на полицията в Германия, Главчев коментира, че е „дългогодишна мечта на българските граждани да правят сравнения на институции с Германия. Щом сме стигнали да се прави сравнение с полицията в Германия това е добре за България", направи аналогия той с недоволството от работата на българската полиция.

За вътрешнокоалиционните отношения Главчев определи като странно когато част от управляващото мнозинство не подкрепя предлаганите промени. За конституционните промени препоръча, че е по-добре да си доволен от това, което се е случило, макар и да не е напълно в съответствие с изискванията ти. Според него в противен случай се отрича всичко, вместо да се подкрепи и малкото постигнато. За ново коалиционно споразумение Главчев каза, че първо в РБ го подписват и след това ще го предложат на ГЕРБ. „Този анекс е във връзка със събития, които се случват при тях – те искат да видят колко от тях подкрепят това споразумение", каза зам.-председателят на НС. Според него антикорупционният трябва да бъде такъв, че да не създава сред гражданите усещане за репресия. Попитан за възможностите за рестарт на „Южен поток" Главчев подчерта, че статутът на проекта е замразен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай