Вторник,

Гласуваха комисия "Магнитски" в НС

От: редактори -
Гласуваха комисия "Магнитски" в НС
A
A
A

Депутатите единодушно със 174 гласа "за" без "против" и "въздържал се" създадоха временна комисия по случая "Магнитски". Тя ще установява фактите и обстоятелствата относно действията и бездействията на компетентните български органи във връзка наложените на 2 юни 2021 година санкции на български физически и юридически лица от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати на основание Глобалния закон „Магнитски”.

Точката бе гласувана единодушно дори и без дебати.

Временна комисия ще нищи действията и бездействията на компетентните органи, които е следвало да следят, да установят и прилагат правните способи за санкциониране на действия, които съставляват значителна корупция и злоупотреба с държавни институции с цел извличане на лична печалба от Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и техни дружества с оглед наложените санкции.

Временната комисия ще изслушва представители на компетентните органи на държавна власт и местно самоуправление, събира информация и документи за установяване на фактите и обстоятелствата.

Комисията се създава на паритетен принцип — по двама народни представители от всяка парламентарна група. Шеф на комисията ще бъде Надежда Йорданов от „Демократична България“.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички