Гешев със смразяващо предупреждение

Според него има опасност съдебната власт да рухне

Гешев със смразяващо предупреждение | StandartNews.com

Смразяващо предупреждение отправи главният прокурор Иван Гешев.

Тъжно е, че опитите на тези, които трябва да управляват държавата, заради своята политическа немощ, превръщат прокуратурата в разменна монета, заяви обвинител № 1, който посети Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии в Пазарджик в рамките на инициативата „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“ на Асоциацията на прокурорите и Камара на следователите в България, предаде БТА.

Според него освен политическата, икономическата и конституционна криза, в която сме, има опасност да рухне една от малкото стабилни власти – съдебната.

По-рано през деня президентът Румен Радев коментира, че в други държави за престъпления като това в Локорско трафикантите на нелегални мигранти получават десетки години затвор, а при нас биват заловени от органите на МВР, но след споразумение с прокуратурата получават по няколко месеца лишаване от свобода.

По думите на държавния глава този случай, при който телата на 18 мигранти бяха намерени в камион, ясно показва, че правораздавателните органи в България трябва да подходят по коренно различен начин към престъплението трафик на хора.

„Сега има подобрение на комуникацията между институциите, няма как институциите, от които зависи борбата с престъпността, да не си говорят помежду си и да очакваме в обществото да има чувство за справедливост. Опитите за прехвърляне на част от отговорността върху една от институциите са нормални, но хората виждат, че крайният резултат липсва и не ги интересува кой е виновен“, заяви още главният прокурор.

„Аз имам отговорност за прокуратурата и ние си вършим нашата работа, а не прехвърляме отговорността на други институции“, добави Иван Гешев.

Според него смяната на главния прокурор не е съдебна реформа и няма да промени нищо. „Реформа би било да промениш законите, които са от 1968 година. Реформа е да се бориш с наркотиците и корупцията, а не да закриеш Специализираната прокуратура. Реформа е да се бориш с телефоните измами, които бяха решени, а сега са стотици всеки ден“, посочи Иван Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай