Гешев се разшета, политици пищят (ОБЗОР)

Докато магистрати спорят за отстраняването на главния прокурор

Гешев се разшета, политици пищят (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • ВСС с втора серия дебати за съдбата на обвинител № 1

Докато ВСС спори процедурно за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, държавното обвинение се разшета. Поиска имунитета на Бойко Борисов и два пъти го привика на разпит. Задейства "Барселонагейт" и привика дори Валентин Златев и Ивайла Бакалова. Затегна примката около Иван Портких за Дупката и Панаира, а Иван Гешев обяви в "Туитър", че започва операция "Чисти ръце". В парламента се говори, че идната седмица щрака капанът за Кирил Петков и Асен Василев.

На този фон две искания за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев ще разглежда на 8 юни Висшият съдебен съвет (ВСС), стана ясно след пленума на 1 юни. Гешев отсъстваше от срещата, но това не попречи на колегите му в Съвета да дебатират съдбата му по първото искане, което и предизвика бурята в съдебната система, развихрила се през май.

Процедурата по отстраняване на главния прокурор продължи със заседанието на пленума на ВСС, въпреки опита на Иван Гешев да я прекрати или поне да я отложи. Кадровиците обаче не гласуваха уволнението, тъй като първо трябва да разгледат доказателствата на главния прокурор, както и исканията му за събирането на допълнителни доказателства. Освен това той и адвокатката му не присъстваха на заседанието.

Главна роля в четвъртък имаше служебният правосъден министър Крум Зарков, който хем наблюдаваше дебатите със задоволство, хем се похвали, че още в понеделник ще насрочи заседание на пленума на ВСС, за да се решава допустимостта на второто искане за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев. Така, каза Зарков, следващия четвъртък е възможно ВСС да обедини двете предложения за прекратяване на мандата на Гешев.

В продължение на часове на 1 юни съдебните кадровици дебатираха по темата за главния прокурор, но само за да допуснат доказателствени искания от вносителите на предложението и от самия Иван Гешев. Преди това те отхвърлиха искането на Иван Гешев за отлагане на обсъждането на първото искане за отстраняването му. 

Става дума за искането за намеса на главния прокурор в разследването, свързано с взрива до автомобила му на 1 май. След дълъг дебат бяха допуснати изслушвания на заместника на Иван Гешев - Борислав Сарафов (който твърди, че Гешев се е намесвал в разследването), заместника на Сарафов в Националната следствена служба Ясен Тодоров (за когото се твърди, че е завел по указания на главния прокурор израелския експерт), следователите, които са работили на място, прокурорите, които водят разследването, и самия израелски експерт.

В дълго 17 страници становище до ВСС Гешев оспори и второто предложение за предсрочно прекратяване на мандата му. То бе подписано от четирима членове на колегията - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е с мотив, че действията на главния прокурор накърняват престижа на съдебната власт - заради начина, по който Гешев скъса оставката си и използва израза "политически боклук".

Гешев намира предложението за недопустимо, тъй като било направено от орган с изтекъл мандат. Той припомня и, че е сезирал Конституционния съд с искане за тълкуване за текст от основния закон по този повод. В становището си главният прокурор заявява също, че са налице доказателства, че Йордан Стоев и Георги Кузманов са подписали искането под натиск от трети лица. Гешев настоява за отвод и на четиримата, искащи му оставката, по време на разискванията.

Главният прокурор посочва също, че употребеният от него израз "политически боклук" е "събирателно съществително, без каквато и да е конкретика". Изразът е с абстрактно значение и по никакъв начин не е насочен към конкретни лица, ангажирани с политическа дейност, отбелязва Гешев. Той прилага и искането до КС, както и редица медийни публикации по темата. Съдебният съвет отхвърли единодушно искането за спирането на процедурата.

На заседанието стана известно, че са постъпили доказателства както от шестимата вносители, така и от Гешев. По този повод Даниела Марчева каза, че може да бъдат коментирани доказателствата, събрани по случая с исканата оставка. Вероника Имова заяви, че трябва да се даде възможност на всички страни да изразят становища по случая. Тя призова да бъде спазена Конституцията, която дава право на всеки да организира защитата си. Става дума за тежко санкционно производство, посочи Цветинка Пашкунова. Според нея все пак може да бъдат разгледани доказателствата, събрани по казуса.

Това, което все още предстои да научим, е за кога ще бъде насрочено самото обсъждане по същество за отстраняването на Иван Гешев, тъй като се оказа, че следваща седмица той отново е в отпуск, т.е. това няма да се случи до 8 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай