Гешев нокаутира ПП и ДБ. Опресни паметта им

Някой отново не чете законите и Конституцията на страната, каза обвинител № 1

Гешев нокаутира ПП и ДБ. Опресни паметта им | StandartNews.com

Някой отново не чете законите и Конституцията на страната - това бе лаконичният коментар на главния прокурор Иван Гешев за внесените от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" законопроекти, с които се отнемат правомощията на президента върху назначаване шефовете на НСО, ДАНС, ДАР и главния секретар на МВР, предаде Епицентър.бг.

Ръководителят на държавното обвинение направи това след лекцията, която изнесе днес пред студенти и преподаватели от УниБИТ.

Отношенията с президента може да са напрегнати, но имаме институционално уважение, подчерта главният прокурор, който обосновано застъпи тезата за върховенството на закона и разделението на властите като стълб на демокрацията.

Иван Гешев е категоричен, че тези законопроекти целят органичаване правомощията на държавния глава, преследват политически цели, рушат устоите на демокрацията и създават предподставки за репресии.

Така главният прокурор влезе в синхрон с президента Радев, който даде същата оценка за внесените от ПП и ДБ законопроекти: "Несъстоятелно е партията, която сама реши да се асоциира с промяната, да настоява за връщане на порочния управленски модел. До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство на ръчно управление на министър-председателя. Сега предлагат да се узакони корупционният комфорт".

Главният прокурор подчерта, че внасянето на такъв тип законодателство показва, че в политическото пространство у нас започват да се налагат отречените прийоми на старите авторитарни институции.

"Това е опасно за гражданите!", предупреди Гешев

Тези законопроекти са писани от хора, които са извън Народното събрание и зад тях прозират лични интереси за овладяване на властови ресурс, убеден е главният прокурор.

Без да навлиза в конкретика Гешев даде изключително ниска оценка на експретното ниво на законодателната дейност на Народното събрание.

В нашата крехка демокрация изкушенията са да овладееш правомощията на една власт, за да придобиеш още повече власт, предупреди той.

Политическата намеса върху съдебната система води до репресии, категоричен е Гешев

На въпрос за опитите за неговото отстраняване Гешев, попита: "Отстраняването на един човек, реформа ли е?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай