Сряда,

ГЕРБер спря новото ръководство на БЕХ

От: СТАНДАРТ -
ГЕРБер спря новото ръководство на БЕХ
A
A
A

Вписването на новото ръководство на Българския енергиен холдинг е спряно от съда след жалба на отстранения изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов, бивш депутат от ГЕРБ.

"Съдът се е произнесъл по моя жалба, където е образувано дело срещу действията на министъра. Съдията е разпоредил на Агенцията по вписванията да бъде спряна процедурата по вписване на новия борд", обясни Валентин Николов пред БНР.

Припомняме, че в петък енергийният министър Андрей Живков освободи борда на директорите на холдинга, а те обжалваха решението. Според Николов няма решение кой ще разписва предстоящите разплащания на Българския енергиен холдинг.

"Утре трябва да се разпишат 550 милиона евро към облигационерите. Не стане ли това нещо, ще станат предсрочни изискуеми всички облигационни заеми, които са в порядък на милиард и двеста милиона евро. От друга страна, ние трябва да закупим въглеродни емисии за ТЕЦ двойката, която в момента е обявила търгове. Загубите там също ще бъдат десетки милиони евро. Това решение хвърля цялата енергетика в колапс", каза Николов.

Той заяви още, че ще сезира главния прокурор за действията на енергийния министър Андрей Живков, който е освободил целия борд на директорите на холдинга и ще изиска от държавното обвинение да вземе отношение по казуса.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички