ГЕРБ-Бургас: Държавата взема 5 милиарда кредит

ГЕРБ-Бургас: Държавата взема 5 милиарда кредит | StandartNews.com

Бургас. Правителството се готви да изтегли огромен държавен дълг на стойност 5 милиарда лева, обявиха бургаски депутати от ГЕРБ. Новината съобщи народният представител Диана Йорданова. Според нея това ще стане съвсем скоро.

"През 2014 година държавата трябва да търси сериозен кредитен ресурс. Причината е, че още през януари 2015 настъпва падежът на глобалните доларови облигации на стойност 1,2 милиарда долара, които бяха емитирани по времето на Милен Велчев. Догодина бюджетът отново ще бъде на дефицит, който при спряла приватизация и малък фискален резерв също ще трябва да се финансира с дълг. А през следващите три години нужното финансиране на дефицита ще е за близо 3 милиарда лева. От друга страна фискалният резерв трябва да държи ниво от 6,5 милиарда лева", обясни Йорданова. Според нея този нов кредит ще доведе до много тежка ситуация в страната.

От ГЕРБ-Бургас алармираха още, че промяната в Закона за местните данъци и такси и в частност данък автомобили ще ударят най-бедната част от населението. Над 1 милион собственици на стари автомобили, произведени преди 2000 година, ще заплащат двоен данък. "Готвените промени при такса смет от 2015 година пък ще доведат до хаос общините. Правителството влиза в противоречие с широко популистките обещания за децентрализация", коментираха още бургаските депутати от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай