ГЕРБ внасят промени в конституцията до сряда

ГЕРБ внасят промени в конституцията до сряда | StandartNews.com

Следващата сряда ГЕРБ ще започне събирането на необходимите 60 подписа за внасянето на предложения за промяна в конституцията. Това стана ясно след две последователни срещи в парламента между представители на управляващите, ресорните министър и вицепремиер - Христо Иванов и Меглена Кунева, както и депутати от БДЦ. По време на неофициалния дебат между партньорите стана ясно, че към момента само ГЕРБ и РБ възнамеряват да подкрепят в този му вид проекта за конституционни промени, които да регламентират разделянето на две на ВСС. В същото време обаче вицепремиерът Ивайло Калфин прогнозира, че мнозинство за промени ще бъде събрано.

Той обаче предупреди, че АБВ ще подкрепи промените, но не на всяка цена. "АБВ помоли за допълнителни пояснения, разяснения и разговори, които няма да отнемат много време. Това, за което се противопоставихме и намерихме разбиране от страна на ГЕРБ, е да не се повтарят два или три случая, когато се предпоставят въпросите, внася се законопроектът в Народното събрание и се очаква гласуването. Ако искаме да имаме съгласие, трябва да обсъдим преди това", каза Калфин.

Съгласуваме промените в коалицията

Христо Иванов, правосъден министър

Към момента съгласуването на промените в съдебната реформа тече с партньорите ни в управлението. По-късно това ще стане с опозицията. Има съгласие около стратегията на министерство на правосъдието за съдебна реформа, но все още има много неща, които трябва да се доуточнят. Когато това стане, те ще бъдат представени публично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай