ГЕРБ: Стабилност! БСП: Стига ви! АБВ мълчат

ГЕРБ: Стабилност! БСП: Стига ви! АБВ мълчат   | StandartNews.com

В първия ден на новия политически сезон в парламента по традиция всички парламентарни групи излязоха с декларации. Излизането на АБВ в опозиция и преформатирането на подкрепата за кабинета очаквано бе заложено в речитеот парламентарната трибуна. Любопитната подробност от тази сутрин е, че точно от ПГ на АБВ не излязоха натрибуната, за да изчетат традиционния политически документ.

Ето и основните акценти от декларациите на останалите парламентарни групи по реда на тяхното представяне:  

ГЕРБ ще продължи да работи за развитието и стабилността

Цветан Цветанов, председателл на ПГ на ГЕРБ

ГЕРБ отчита като важни усилията на управляващата коалиция до подържа развитието и стабилността на държавата през последните 18 месеца и декларира категорично намерението да не отстъпва от тази управленска философия. Това каза в декларация от името на парламентарна група председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„ГЕРБ отчита като важни усилията на управляващата коалиция да поддържа развитието на държавата през последните 18 месеца и декларира категорично намерението да не отстъпва от тази управленска философия", заяви Цветанов.

„Контактите с хората ни зареждат с убеждението, че именно ГЕРБ е партията, която стой най-близо до тях и познава най-добре техните потребности и проблеми. Реформата в съдебната система продължава да бъде приоритет в законодателните намерение на парламентарната група на ГЕРБ и през настоящия политически сезон", подчерта Цветан Цветанов.

„Като партия мандатоносител и водеща политическа сила ГЕРБ ще продължи да работи неотклонно и за повишаването на доверието на българите към политическия елит", заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Не се оправдавайте с БСП- курсът е към предсрочни избори

Корнелия Нинова, председател на БСП

Не си и помисляйте след Конгреса на партията ни да оправдавате собствената си немощ и политическа невъзможност да управлявате държавата с БСП. Това каза в декларация от трибуната на НС председателят на ПГ „БСП лява България" и лидер на БСП Корнелия Нинова.

„Правителството на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторски блок и АБВ се роди като съюз на интереси, лични и тяснопартийни", каза Нинова. „Не си и помисляйте, след Конгреса на БСП да оправдавате собствената си немощ, политическа невъзможност да управлявате държавата с БСП. Не си помисляйте, да внушавате в обществото, че БСП е причина за разпада на вашата коалиция", категорична бе Нинова. Тя заяви още, че на въпроса накъде, отговорът на БСП е „към предсрочни избори".

„В тази сесия ние ще предложим през законодателството да се върне активната роля на държавата в икономиката. Вие сте неспособни да предложите на България перспектива, а на народа си - бъдеще. Видяхме какво можете дотук. Време е за друго, за алтернатива, а тя е в левия проект за развитието на България, тя е в „БСП лява България", заключи лидерътна БСП. 

Ако трябва да се отиде на избори, от ДПС сме готови

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС

Свидетели сме на политическа нестабилност в управлението, което се вижда от подадените вчера оставки, ако трябва да се отиде на избори, от ДПС сме готови. Това заяви на финала на политическата си декларация председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. "Националните приоритети преминават през възстановяването на нормалния диалог между политическите сили, каза той. Вместо да наблюдаваме общи политики, наблюдаваме откровени пазарлъци", категоричен бе Карадайъ. И акцентира върху поправките в Изборния кодекс, които ограничават правата на българските граждани за гласуване в чужбина.

Карадайъ припомни позицията на ДПС с промените в Изборния кодекс, където се нарушават основни постановки в конституцията. Дори и с ветото на президента проблемите в Изборния кодекс няма да бъдат решени, посочи Карадайъ. И обобщи:"Конституцията не се нуждае от защита, а от прилагане". Карадайъ призова парламентарните партии да работят "за поминъка на хората, по основните приоритети на страната, за които има нужда от консенсус между политическите сили".

ПФ пак с курс срещу ДПС

Валери Симеонов, председател на ПГ на ПФ

Патриотичният фронт ще продължи с последователната си политика за изчегъртването на ДПС от властта. Това заяви председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов в декларация от трибуната на НС.

„През новата парламентарна сесия, ПГ на Патриотичният фронт определя следните главни задачи в своята парламентарна дейност. На първо място Патриотичният фронт ще продължи с последователната си политика за изчегъртването на ДПС от властта и отстраняването на всички корумпирани и некомпетентни кадри, политически назначени от тази вредна за България партия", каза той. И уточни, че тези думи се отнасят и за партия ДОСТ.

„За Патриотичния фронт една от най-сериозните заплахи за просперитета на България е разделянето и противопоставянето на българските граждани по етнически признак, както и насаждането от упоменатите партии на заемна омраза и нетърпимост", посочи той.

ПФ ще се бори за отхвърляне на ветото на президента, наложено върху част от текстовете на Изборния кодекс, каза още Валери Симеонов и изтъкна, че ще отстоява защитата на националните интереси и суверенитет от намесата на чужди държави в провеждането на българските избори в чужбина.

„Патриотичният фронт ще упражнява непрекъснато непрекъснат парламентарен контрол върху процеса на изграждане на защитното съоръжение по границата с Република Турция", се казва още в декларацията на партията.

БДЦ гласува ветото на президента по съвест

Росен Петров, зам.-председател на БДС

„И този път Български демократичен център ще постъпи отговорно, като не подчини отношението си към ветото на президента на тясно партийни интереси, а всеки от нас ще гласува свободно и по съвест". Това заяви зам.-председателят на БДЦ Росен Петров в декларацията на парламентарната група.

Депутатът призова от трибуната на НС за намиране на консенсусно решение по отношение на изборните правила, което да защитава едновременно правата на гражданите и националната сигурност: „Може би днес е добре всички ние, които сме в тази зала, да осъзнаем, че по-лошо от това да живеем във време разделно, е само това да живеем във времето поотделно. Националните интереси не са нито леви, нито десни. Те нямат цвят и 4-процентова бариера. Необходимо е да се фокусираме върху решаването на конкретни проблеми, които пряко касаят гражданите".

През новата сесия на Народното събрание БДЦ ще работи за по-бързото приемане на антитерористичния закон, ще търси законови решения за ускоряване и облекчаване на съдопроизводството, решения на народното събрание, които да доведат до увеличаване силата и боеспособността на въоръжените ни сили, законови промени, които да защитават българските земеделски производители и да стимулират туристическия бранш, става ясно още от декларацията на БДЦ.

"Атака": Сдобрете се в името на стабилността

Волен Сидеров, лидер на "Атака"

"Я си помислете, съуправляващите, започнали сте сделки, да ги зарежете и да дойде някой... Затова вземете се сдобрете, разберете се, виждам, че натам отиват нещата - за всеки има по една митница, по един обществен договор". Tова заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров в декларация на партията.

"В последно време отсъствах за малко и какво се случва - малко да отсъствам и започвате да се карате и да бутате управлението. Недейте така, това са безсмислени действия", каза още той.

„Само си спомнете г-н Сорос колко пари даде, да не ги бере по клоните, изкарва ги с тежък труд и пот на челото, даде толкова милиони за Софийския майдан. И сега това да падне, за да отидем какво - към нестабилност", коментира още той.

РБ: Няма да тласкаме страната към хаос

Найден Зеленогорски, спредседател на ПГ на Реформаторски блок

Мнозинството остава, няма да тласкаме страната към хаос с предсрочни парламентарни избори. Това декларира от трибуната на Народното събрание съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. Но направи уточнение, че изявлението е само на тази част от Блока, която стои зад управлението.

Кабинетът се нуждае от подкрепата както на Патриотичния фронт, така и на отделни депутати от други политически сили в НС, които съзнават, че не трябва да има лявоцентристко управление, тъй като то води до безвремие, обясни той.

Излизането на АБВ в опозиция е една политическа маневра, целяща обслужване на партиен интерес и предизборно прегрупиране, смятат Реформаторите. Поетите ангажименти, дадената дума, започнатите реформи бяха последният по значение фактор, очевидно е, че се сближават АБВ, БСП, ДПС и се отваря коридорът на братска прегръдка между тях, каза още съпредседателят на ПГ на Блока.

РБ приема избора на АБВ да излезе от управлението стана ясно още от декларацията на Блока. Това дава възможност на десноцентристко правителство с патриотична подкрепа, което ще може да формира социалните си цели и да ги подкрепя без компромиси.

Партньорството вдясно с патриотичното семейство тепърва ще се развива и ще дава резултати от доброто управление, добави Найден Зеленогорски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай