ГЕРБ се записват първи за изборите

ГЕРБ се записват първи  за изборите  | StandartNews.com

Партиите започват да се записват от днес за участие в предстоящите избори за президент. Централната избирателна комисия (ЦИК) отваря врати за регистрация на документите на партиите и коалициите, които искат да премерят сили на вота за "Дондуков" 2. Подобно записване е нужно и за тези, които ще агитират за националния референдум.

На 6 ноември освен да гласуват за нов държавен глава българите ще могат да участват и в допитването на шоумена Слави Трифонов за въвеждане на задължително гласуване, за намаляване на партийната субсидия и за мажоритарно избиране на народните представители с абсолютно мнозинство в два тура. Първи за участие и на тези избори ще се запишат от ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов съобщиха, че ще подадат документите си още в първите възможни минути. Така ГЕРБ няма да изневери на традицията си от предишни избори. Принос за това имат младежите на партията. От 1 септември те дежурят денонощно пред вратите на ЦИК, за да пазят реда за записване. След седмица - от 19 септември започва и записването на самите кандидатпрезидентски двойки. На последните избори за държавен глава през 2011 година се явиха 18 кандидатпрезидентски двойки. Въпреки напредването на графика за изборите някои партии все още пазят в тайна кандидатите си.

От ГЕРБ обявиха, че ще разкрият имената на играчите си след 2 октомври. От БСП излязоха "на пистата" с ген. Румен Радев и евродепутата Илияна Йотова. За "Дондуков" 2 ще се борят и двойката на Патриотичния фронт и "Атака" - Красимир Каракачанов и Явор Нотев. Гласуването на предстоящия вот за президент вече е задължително. Ако избирателите не пуснат бюлетина на два поредни еднакви избора, то те ще бъдат заличени от избирателните списъци. На 6 ноември гражданите ще имат право и на наказателен вот, като задраскат квадратчето - "Не подкрепям никого".

"На позиция с младежите на ГЕРБ пред ЦИК. Благодарение на тяхната традиция да запазят ред пред ЦИК, ГЕРБ отново ще се регистрира първа за участие в изборите за президент и вицепрезидент", написа тази сутрин Цветан Цветанов във Фейсбук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай