ГЕРБ със сито за лобистки закони

ГЕРБ със сито за лобистки закони | StandartNews.com

Промените в нормативните актове ще се одобряват първо от коалиционните партньори

ГЕРБ ще предложи експертно сито за законодателната инициатива на мнозинството в началото на новата парламентарна сесия, научи "Стандарт". Всички законопроекти от партиите, подкрепящи правителството, ще бъдат обсъждани първо на заседанията на парламентарните групи. След това текстовете ще минават на одобрение през коалиционните партньори и едва накрая ще влизат в пленарна зала.

Мотивите за вътрешните правила са за повече експертиза в законодателството, като наред с това ще бъдат пресичани всички опити за лобистки законопроекти, аргументираха се депутати от ГЕРБ. По думите им така ще се пести парламентарно време, а текстовете ще бъдат прецизирани и ще се спре практиката за "промени на коляно". Предложението е било прието от депутатите на Реформаторския блок. "Целта е да имаме по-голяма оперативност и да избягваме излишни недоразумения", коментираха от мнозинството. Решението за законодателната стиковка с коалиционните партии не е разписано изрично във вътрешните правилници на парламентарните групи. Но е било сведено до депутатите от мнозинството през почивните дни, уточниха самите те. Негласното споразумение за предварителен коментар на законодателните промени е като вътрешнопартиен референдум, коментираха още народни представители

. При крехкото парламентарно мнозинство в момента всяко законодателно решение минава само при широк консенсус, аргументираха се от ръководствата на различните парламентарни групи. В предишни състави на Народното събрание в ГЕРБ също имаха синхронизиране на законодателните инициативи, но само в групата на мнозинството. Първи пример за съвместна работа са новите текстове в закона за Сметната палата, който бе внесен от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт.

Както вече "Стандарт" съобщи, с него в институцията се връща принципът на тричленката. И е постигнато политическо решение сегашният шеф на Сметната палата Лидия Руменова да бъде сменена. Тя беше избрана от парламента на 30 април т.г. и мандатът е от 7 години, но с промяната в закона ще последва и нов избор за длъжността.

Борисов похвали министрите си

Премиерът Бойко Борисов даде много добра оценка на министрите от правителството в първия ден от новата година. "През последните месеци свършихме добра работа. Успяхме отново да си върнем доверието на нашите международни партньори и да възстановим спрените еврофондове", написа той във Фейсбук. "Ще продължаваме да работим за стабилна България и за възвръщане вярата на хората в държавните институции", отбеляза още министър-председателят. "Измина една дълга година, изпълнена с много значими събития за страната, които ни направиха по-съпричастни, диалогични и целеустремени", каза като равносметка Борисов. "Нека новата 2015 година ни донесе късмет, успех и повече поводи за гордост и радост. Бъдете живи и здрави!", пожела на българите премиерът. Новогодишният статус на Борисов в социалната мрежа очаквано се превърна в един от най-коментираните текстове. За по-малко от денонощие е събрал близо 2400 харесвания и е споделен 139 пъти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай