ГЕРБ плътно за задължителната забавачка за петгодишните

Настояват да приемат Закона за предучилищно и училищно образование

ГЕРБ плътно за задължителната забавачка за петгодишните | StandartNews.com

София. „ГЕРБ ще продължи да подкрепя задължителната детска градина за петгодишните деца". Това каза бившият заместник-министър на образованието Милена Дамянова на пресконференция на партията по въпроси за образованието в страната.

„Задължителната детска градина за петгодишните означава държавата да поема учебните помагала, част от храната, транспорта на тези деца, които трябва да пътуват с родителите си в други населени места, където има детска градина", обясни още депутатката от ГЕРБ.

Ранното обхващане на децата в образователната система намалява риска от преждевременно напускане на училище, увери Дамянова. Тя изтъкна, че спонтанна проверка на МОМН показва, че мярката за петгодишните малчугани работи успешно. „Това задължение означава само едно - осигуряване на финансов ангажимент на държавата към тези деца и техните родители. Това е мярка, с която правителството на ГЕРБ инвестира близо 500 милиона лева повече в предучилищното образование", каза още народният представител на пресконференцията.

„Цинично е да казваш, че подкрепяш семействата, че въвеждаш социални мерки за децата, като сто лева за първокласниците веднъж, в началото на учебната година, а същевременно да се отказваш от подкрепа всеки месец на петгодишните деца", обясни Дамянова по повод оспорването на задължителната детска градина за петгодишните от страна на управляващите.

„Настояваме за извинение от БСП на родителите, настояваме мярката за предучилищно образование на петгодишните да продължи, и да бъде приет Законът за предучилищно и училищно образование, който сме внесли", каза още Дамянова.
Тя алармира, че стотици деца ще бъдат оставени извън детските градини, а родителите им ще трябва да напуснат работа, за да ги гледат вкъщи. „Управляващите дали са обсъдили с родителите решението за спиране на задължителното предучилищно образование на петгодишните. Колегите от БСП през седмицата се отрекоха от думите си, но Ваня Добрева, председател на Комисията по образование, го е казала, после обяви, че не го е казвала. Недостойно е за един български депутат да лъже по този начин", каза още Дамянова.

На учителите в България им е доста трудно и всекидневно водят битки с „нарастващото насилие, страха, предразсъдъците, апатията". Това каза Ирена Коцева, народен представител от София - област, преди това - директор на Основно училище в Самоков. „2014 година е обявена от ЮНЕСКО за година за качествено образование. Един от приоритетите на партия ГЕРБ е за европейско качествено образование", допълни тя. И изтъкна, че при правителството на Борисов за първи път е въведено кариерно развитие на учителите.

„Над 1,9 милиарда лева повече, в сравнение с предходното правителство на Тройната коалиция, са инвестирани в системата на образованието, по времето на правителството на ГЕРБ", каза Ирена Коцева и напомни, че учителите имат нужда да бъдат подкрепяни и мотивирани в тяхната работа.

Депутатите отправиха поздравление към българските учители по повод Международния ден на учителя, който отбелязваме на 5 октомври. На пресконференциятабе отправено и друго поздравление- за повторното избиране на Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО. „Г-жа Бокова защитава изключително много политиките за ранно образование, за грижите в ранна детска възраст", каза Дамянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай