ГЕРБ не е отеглила решението за "Белене"

ГЕРБ не е отеглила решението за "Белене" | StandartNews.com

София. Проекторешението за водене на преговори от правителството за АЕЦ "Белене” все още не е оттеглено. Това съобщи председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Искането беше внесено в парламента на 27 септември, след като американски инвеститор проявява интерес към строителството на атомната централа. Няколко дни по-късно стана ясно, че левицата е събрала нужните подписи за провеждането  нареферендум по въпроса за "Белене". Заради това премерът Бойко Борисов вчера нареди преговорите да се прекратят до референдума. Няколко часа по-късно икономическият министър Делян Добрев заяви, че ГЕРБ оттегля проекта за мандат на правителството за водене на преговори. Днес обаче председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че проектът още отлежава в Парламента.

Важното е, че има процедура, дойдоха резултатите от ГРАО, оказа се, че има валидни над 500 000 подписа и оттук насетне започва процедурата за референдум, каза Цачева. Междувременно ДСБ поискаха да се накаже виновника за рестарта на проекта "Белене". От "България за гражданите" пък заявиха, че ГЕРБ не са се отказали от строежа на АЕЦ-а и последните събития са само прах в очите на хората.

Президентът Росен Плевнелиев подкрепи идеята допитването да стане по интернет. "Имаме златен шанс именно с дебата и с подготовката на референдума да покажем цялата истина за българската енергетика и съм оптимист, че това ще се случи в парламента", коментира държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай