Неделя,

ГЕРБ: БСП грубо политизират и раздават присъди по случая с катастрофата край Своге

От: Администратор -
A
A
A

Днес от БСП видяхме грубо политизиране на материята и раздаване на присъди, заяви на брифинг регионалният министър Николай Нанков по повод искането на БСП правителството да подаде оставка заради тежката катастрофа край Своге на 25 август.

„Не е много редно, дори би било престъпно, да се правят манипулации и да се раздават присъди", обяви той. „Която и фирма да беше строител по обекта, действията на АПИ и на компетентните органи, щяха да бъдат същите", посочи министърът. „Бяха иззети всички налични документи по случая, от МРРБ беше предоставена допълнителна информация", уточни Николай Нанков.

„Георги Свиленски отново не е разбрал за какво иде реч. Никога АПИ не е имала проблем с намирането на фирмата, водена е комуникация съгласно нормативните процедури за това да се отстранят дефектите", обясни регионалният министър. „Може би това е нивото му, няма да влизам в подробности да го коментирам", каза още Нанков.

Не сме се опитвали да прикриваме нищо, изнесохме информация, че има проблем с пътната настилка. Дали това е причината за инцидента, ще установят компетентните органи, каза още Нанков. „Становището на АПИ за пътната настилка е предадено в Националната следствена служба", посочи той. „Уведомленията от АПИ ще се окажат 7, а не 5, за отстраняване на нередности по пътя", коментира Николай Нанков.

„Призовавам всички институции за свои действия или бездействия да си понесат отговорността", заяви регионалният министър. „Защо БСП не поискаха оставката на общинските власти в Своге, много се говори за мантинелата, която е в компетенцията на общинската администрация", попита Нанков. „Имаме трафик камера, която освен да брои колите, отчита и скоростта. Много ще е интересно с каква скорост ежедневно са се движили там автомобилите и автобусите, но не мога да оглася тези данни", посочи регионалният министър.

Ако има някой отговорен, той няма да бъде пощаден. Независимо коя е фирмата и кой е управлявал, заяви от своя страна народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков. „ГЕРБ винаги носи своята отговорност", обяви той. „Подозирам, че от БСП нямат желание да се търси истинският виновник. Ако имаха желание като хора да се намери причината, можеше да изчакат поне няколко дни. Това означава, че като водеща партия не вярват на институциите в държавата", коментира Ненков.

„За оставки и корупция говорят хората, които въведоха модела „батко и братко", заяви депутатът. „Това че Бойко Борисов е виновен за смъртта на хората в катастрофата е чисто безочие", посочи Александър Ненков. „Искаме виновният за катастрофата да поеме своята отговорност, независимо кой е бил директор, проектант и т.н.", каза още той.

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички