ГЕРБ би БСП на изборите в две села в Пиринско

ГЕРБ би БСП на изборите в две села в Пиринско | StandartNews.com

ГЕРБ победи БСП на часичните кметски избори, които се проведоха в неделя в две села в Пиринския край. В гърменското село Хвостяне за кмет бе избран Сейхан Ахмедов, който получи 266 действителни гласове. Той спечели доверието на повечето си съселяни, втори остана Баадин Юсеинов от БСП. На редовните избори през октомври миналата година те двамата стигнаха до балотаж, на който взеха по равен брой гласове. Решението на ОИК – Гърмен може да се обжалва в 7-дневен срок от обявяването му пред Административен съд – Благоевград.

ГЕРБ би още на първи тур и в петричкото село Долна Крушица. Там се стигна до избори, защото Административен съд – Благоевград обяви за недействителен избора на кмет на вота на 25 октомври миналата година. Тогава битката спечели Борис Тупаров. При ръчното броене на изборните книжа обаче се установи, че има разминаване в броя на гласували и намерени бюлетини.

Сега битката спечели Митко Тилев от ГЕРБ със 102 гласа или 64,56% подкрепа. Той се пребори с конкуренцията на своя родственик Симеон Тилев от БСП и с Борис Тупаров, който бе издигнат за кандидат-кмет от ПП „Българска нова демокрация".

С 50,47% ГЕРБ спечели изборната надпревара за кмет. За кандидата на партията гласуваха 266 избиратели, а за кандидата на БСП – 261. Това ще бъде втори управленски мандат за Сейхан Ахмедов.

„Това е важна победа за ГЕРБ, защото за пореден път ние се изправихме срещу всички останали партии, които обединиха усилията си в подкрепа на кандидата на БСП. Изборните резултати са признание за извършената работа и оценка, която местните хора дават за досегашната работа като кмет в предишния мандат на Сейхан Ахмедов. Благодарна съм за добрата работа на структурата, за подкрепата, която имаме от централното ръководство – за подкрепата от зам.-председателя Цветан Цветанов, който винаги се отзовава на срещите с хората в общините със смесено население", коментира областният лидер на ГЕРБ и депутат Даниела Савеклиева.

ДПС пък ще разчита на победа на балотажа на частичните кметски избори в гърменското село Крушево. На първия тур кандидатът на партията Ангелина Качамакова получи 68 действителни гласове. 5 повече от нея – 73, са гласовете за нейния конкурент Ибраим Камбер от партия „Движение 21". От надпреварата на първия тур в неделя отпадна Юлиян Петаков, чията кандидатура бе издигната от Инициативен комитет. Решението на ОИК-Гърмен може да се обжалва в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

Тъжен повод доведе до частичните кметски избори в село Крушево. Новоизбраният кмет на гърменското село Юлиян Качериев издъхна 17 дни след победата си. 57-годишният мъж като кандидат на ГЕРБ победи на втори тур на 1 ноември миналата година опонентката си от ДПС Ангелина Качамакова. Той спечели с 93 на 85 гласа и с 52,25% бе избран за кмет на населеното място от ОИК-Гърмен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай