ГЕРБ задейства план Б. Преговори във всяко кьоше (ОБНОВЕНА)

Можем да предложим на всички останали партии да излъчат експерти, каза Десислава Атанасова

ГЕРБ задейства план Б. Преговори във всяко кьоше (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

ГЕРБ задейства план Б за кабинета. Минути, след като лидерът Бойко Борисов обяви, че партията му слага край на разговорите с ПП-ДБ и започва преговори с останалите политически сили за кабинет, парламентът рязко се оживи. Пустите от сутринта до обяд кулоари се напълниха с депутати и журналисти. А разговорите на различни нива течаха във всяка кьоше на НС.

Енергийните експерти на ГЕРБ и БСП - Делян Добрев и Драгомир Стойнев проведоха приятелски разговор в Клуба на народния представител, видя "Стандарт". В същото време лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова дружески преговаряше в левия кулоар с Владислав Панев, шеф на "Зелените" в "Демократична България".

Малко по-късно тя и Томислав Дончев обявиха официалните срещи на партийните преговори за утре, 4 май 2023 г. Срещата с ДПС ще е утре в 11 ч., с БСП – 13 ч., с ИТН в 15 ч. В петък от 11 ч. ще разговорите с „Възраждане“.

До този момент имахме преговори с ПП-ДБ, положихме доста усилия, направихме компромиси и аз оценявам това като нещо доста положително. Заедно се опитахме да формулираме управленска програма, въпреки, че те не приеха нашите бележки, каза Атанасова по bTV.

"Те дори не ни уведомиха, кога ще представят техните номинации за министри. След като нашите колеги от ПП-ДБ някак по детски, и съвсем на инат, решиха, че приключват разговорите с нас и ще управляват сами, то ние ще търсим подкрепа от останалите партии", каза Атанасова.

И с усмивка закова "Промяната": "Предлагаме им и този вариант - ние да сме в изпълнителната власт - а те да ни подкрепят. Това е огледално на тяхното предложение.".

"Ние сме длъжни да проведем тези разговори с останалите парламентарни групи. Утре започват тези срещи и те отново ще бъдат на експертно ниво. Ще представим нашата програма и ще търсим подкрепа от всички", посочи тя.

Очевидно е, че кабинет с ПП-ДБ няма да има, заяви Атанасова.

"Можем да предложим на всички останали партии да излъчат експерти и това правителство да бъде изцяло експертно. Има и вариант и с политическо правителство, тепърва предстоят разговори. Искаме максимално широко участие и подкрепа, в противен случай отиваме на 6-ти поредни избори.

Радвам се, че президентската институция осигурява време за разговори", заяви шефката на ПГ на ГЕРБ.

"Изключително важно е да се започне с правосъдната реформа, която е част от Плана за възстановяване. Ние твърдо сме поели ангажимент пред нашите евроатлантически приятели, че това е тема номер 1 в частта правосъдие", поясни тя.

"Темата с бюджета - даваме си сметка, че ако НС няма решение по финансовата криза, то в края на юни, ние ще бъдем във финансов колапс", каза Атанасова.

ГЕРБ-СДС ще предложи на другите партии споделена отговорност за правителство, заяви още Десислава Атанасова. Тя заговори не за правителство на малцинство, а всички останали да излъчат експерти или политици.

"Или правителството да бъде изцяло експертно, но всички да споделим отговорността, че заедно ще решаваме проблемите, които стоят пред България", обясни Атанасова. Председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС отчете, че в такава ситуация - всеки ще има щети. По думите й обаче при провал на възможността за споделена отговорност - ГЕРБ - СДС ще предложат правителство на малцинството. Тя подчерта, че на предстоящите консултации с другите партии ГЕРБ - СДС ще представи своята управленска програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай