ГЕРБ внася кабинет. Тайният план

Борисов пробва партиите

ГЕРБ внася кабинет. Тайният план | StandartNews.com

Коалицията ГЕРБ-СДС са твърдо решени не само да вземат първия мандат за съставяне на правителство, но и да го върнат изпълнен на президента Румен Радев, като излъчат премиер и министри, както и структура на Министерския съвет, след което да го внесат за гласуване в пленарната зала на парламента.Това научи „Стандарт“ от отлично информирани източници от първата политическа сила в 48-ото Народно събрание.

Целта на този нов за ГЕРБ-СДС подход след четвъртите парламентарни избори за година и половина е при гласуването на депутатите да стане кристално ясно кои са политическите сили, които наистина се стремят да създадат желаното от гражданите редовно правителство. И кои умишлено саботират тази възможност, за да предизвикат поредния предсрочен вот в крайно неподходящия период на ранната пролет след икономически и социално тежката зима.

Неофициалните пресмятания за подкрепата на кабинет с първия мандат сочат, че той може да получи подкрепата на ДПС, които още от 2 октомври обявяват, че за да бъдат решени всички останали кризи, в които изпадат гражданите и бизнеса, първо трябва да бъде решена политическата. Т.е. да бъде съставено редовно правителство. Техният брой депутати обаче не е достатъчен за достигане на заветната бройка от 121 души и набира едва 103 гласа подкрепа.

Необходими са поне още 18 гласа в подкрепа на предложено от ГЕРБ-СДС правителство.Те обаче могат да бъдат търсени не само от цели парламентарни групи, както в случая с избора на Вежди Рашидов за председател на НС, когато зад кандидатурата му, освен ГЕРБ-СДС и ДПС, застанаха БСП и „Българско възраждане“ с общо 134 гласа. А и от другите, неподкрепили Вежди, каквито са ПП и Демократична България.

„Възраждане“ не влиза в сметките на нито една от парламентарно представените партии.

Предварителните сондажи между парламентарните групи сочат, че въпреки крещящите заричания веднага след изборите, тонът между тях вече е доста смекчен и се търсят различни форми открехнатите врати да бъдат широко отворени.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че приема всички 16 точки на ПП, но иска експертен дебат преди лидерския, пожелан от съпредседателя на промяната Кирил Петков.

Последният пък все по-открито намеква, че ако обявените от тях приоритети бъдат приети от ГЕРБ-СДС разговор за правителство може да има.Не е изключено тази позиция да прегърнат и от Демократична България особено на общата евроатлантическа почва, обявена като общ терен за ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС и ДБ веднага след вота на 2 октомври. Особено ако по време на предстоящите за ДБ консултации при президента Румен Радев им стане ясно, че получателят на третия мандат по негов избор няма да са те.

За разлика от колегата си Атанас Атанасов, съпредседателят на коалицията Христо Иванов дава явни знаци, че могат да се намерят общи позиции с носителя на първия мандат също по политики, но със залог въжделената от тях „съдебна реформа“. А Бойко Борисов отвори вратата към тях, като заръча на депутатите си да приемат предложенията на ДБ.

Гласовете на Демократична България са 20 и те ще са достатъчни за гласуването на кабинет с първия мандат. Останалите парламентарно представени формации обаче едва ли ще пожелаят да останат извън влиянието си върху управлението и най-вероятно ще пожелаят да се включат поне като подкрепили предложеното правителство. Ако не цялата ПП, поне групата на прагматиците в нея ще го направи под предварително уговорени условия. Такъв ход ще са готови да предприемат и от БСП с акцент върху социалните им мерки. За които обаче вече пледират и от ГЕРБ-СДС, и от ПП, и от ДПС, макар и с различни подходи към заложеното в бюджета.

В тази ситуация „Български възход“ няма да се колебае да застане зад предложеното с първия мандат правителство. Припомняме, че депутатите на Стефан Янев гласуват „въздържал се“ само до момента, в който няма яснота дали дадено предложение получава мнозинство, както в случая с избора на Вежди Рашидов. Това означава плюс още 12 гласа.

И ето го чудото, за което в момента всички твърдят, че е невъзможно -  правителство, излъчено от 48-ото Народно събрание още с първия мандат. Сценариите за реализирането му още се пишат, а совалките стават все по-енергични.

И белият пушек, за който заговори лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след консултациите при Румен Радев, може да излезе от комина на сградата на съединението, което прави силата, без да бъдат затваряне в президентството, както шеговито предложи той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай