ГЕРБ поправя поправката за разследващ прокурор

Разследващият главния ще проверява и заместниците му

ГЕРБ поправя поправката за разследващ прокурор | StandartNews.com

Поправка на поправката за прокурора, който ще разследва главния обвинител, внесе ГЕРБ. Причината е, че Венецианската комисия отхвърли първите идеи на управляващите. Сега те предлагат фигурата, която ще разследва обвинител №1, да може да проверява и заместниците му. Предложението в НПК е внесено между първото и второто четене на измененията.

ВИЖ ОЩЕ: Няма нужда от прокурор, разследващ обвинител № 1

Бъдещият разследващ обвинител ще бъде номиниран от поне шестима членове от целия ВСС, тоест не само от прокурорската, но и от съдийската колегия. Първоначалният вариант бе номинации да правят шестима членове на Прокурорската колегия на кадровия орган. Магистратите могат и сами да се предлагат за тази длъжност.

Друга промяна е свързана с мнозинството, с което ще се избира прокурорът, разследващ главния. Въвежда се изискване за поне 15 гласа от общо 25 членове на съвета. Когато при първото гласуване никой не получи поне 15 гласа, изборът ще продължава с балотаж между двамата кандидати с най-много гласове.

 ГЕРБ предлагат още и по-кратък мандат на прокурора, разследващ обвинител №1. Първоначалната идея беше той да е 7 години, колкото е на главния прокурор, сега е за 5 години.

Друго изменение е, че за разследващия главния прокурор се въвежда съдебен контрол над евентуални откази за образуване на досъдебно производство срещу обвинител №1 или негов заместник. Предвижда се постановлението за отказ да се обжалва пред Специализирания наказателен съд в седемдневен срок от получаването на преписа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай