ГЕРБ с ново предложение. Какво е "Карта на българина"

Какви права ще дава тази карта на задграничнатите български общности?

ГЕРБ с ново предложение. Какво е "Карта на българина" | StandartNews.com

ГЕРБ предлага създаване на „Карта на българина“, която да дава на задграничнатите български общности права на български граждани и достъп до здравната, социалната и образователната система. Това предвиждат промени в Закона за личните документи.

За картата може да се кандидатства и във всички консулства и дипломатически представителства на страната ни в чужбина, като се запазват досегашните изисквания за доказване на български произход, обясни депутатът Маноил Манев:

„Четири или пет са вариантите, по които може да стане: с акт за раждане в България, с акт за раждане на твоите възходящи родители до трето поколение, с документ, български, на някои от тези роднини до трето ниво, трябва да попълниш декларация за принадлежност към българската общност и да покажеш знания на български език. Има и една опция от наши български църковни общности, да ти бъде издаден документ, че ти също принадлежиш към диаспората“.

Такава карта бяха предложили от ВМРО в 44-ото Народно събрание, но предложенията им не бяха окончателно приети, припомня БНР.

От ГЕРБ обявиха още, че вече са внесли промени в законите за доброволчеството и за убежищата и бежанците, за да се създаде ясен регламент как се посрещат, обслужват и как се полага грижа за бежанците, защото според тях българското правителство не се справя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай