Петък,

ГЕРБ с ново предложение. Какво е "Карта на българина"

От: Агенция Стандарт -
1041
ГЕРБ с ново предложение. Какво е "Карта на българина"
A
A
A

ГЕРБ предлага създаване на „Карта на българина“, която да дава на задграничнатите български общности права на български граждани и достъп до здравната, социалната и образователната система. Това предвиждат промени в Закона за личните документи.

За картата може да се кандидатства и във всички консулства и дипломатически представителства на страната ни в чужбина, като се запазват досегашните изисквания за доказване на български произход, обясни депутатът Маноил Манев:

„Четири или пет са вариантите, по които може да стане: с акт за раждане в България, с акт за раждане на твоите възходящи родители до трето поколение, с документ, български, на някои от тези роднини до трето ниво, трябва да попълниш декларация за принадлежност към българската общност и да покажеш знания на български език. Има и една опция от наши български църковни общности, да ти бъде издаден документ, че ти също принадлежиш към диаспората“.

Такава карта бяха предложили от ВМРО в 44-ото Народно събрание, но предложенията им не бяха окончателно приети, припомня БНР.

От ГЕРБ обявиха още, че вече са внесли промени в законите за доброволчеството и за убежищата и бежанците, за да се създаде ясен регламент как се посрещат, обслужват и как се полага грижа за бежанците, защото според тях българското правителство не се справя.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички