ГЕРБ: Радев да каже по кой член от Конституцията сваля доверие

БСП и ГЕРБ сблъскаха позиции в парламента след речта на Румен Радев за кабинета

ГЕРБ: Радев да каже по кой член от Конституцията сваля доверие | StandartNews.com
  • Георги Марков, ГЕРБ: Ще решим дали да искаме импийчмънт

Държавният глава Румен Радев да каже по кой член от конституцията сваля доверието си от правителството, настоя в декларация от името на ПГ на ГЕРБ Георги Марков. По думите му, само българският народ и избирател може да свали доверието си и има член 1, който казва, че България е парламентарна република и в нея изпълнителната власт в лицето на правителството получава своята власт само от Народното събрание, а то - от българските избиратели.

Ние, от ПГ на ГЕРБ, ще решим, защото имаме достатъчно брой депутати, дали да искаме импийчмънт на президента или не, но можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на КС, обяви Марков.

От името на ПГ на ГЕРБ много съжаляваме за "тази издънка" на държавния глава, но ние вече не го считаме за президент на всички българи, оставаме верни на нашите избиратели, ще победим 2021 г. на парламентарните избори и ще вървим напред, декларираха управляващите.

Безпрецедентно е български държавен глава да раздели нацията и да каже, че той е с онези милиони, които гласуваха против ГЕРБ, а не с тези, които осем пъти избираха ГЕРБ. Той обиди нашите избиратели и не може да бъде вече техен президент, категорично заявяват от формацията.

Георги Марков припомни, че само преди три месеца избирателите са дали "страхотен вот на доверие на управляващата ГЕРБ", която буквално е разгромила опозицията. Той добави и последния неуспешен вот на недоверие към кабинета "Борисов" 3.

Трябва да сме горди, че БСП е силна партия, една от най-силните социалистически партии в Европа, по-силна от френската, германската - това прави нашите победи още по-сладки, значи ние сме още по-силни да побеждаваме в осем парламентарни вота с осем на нула, прочете Георги Марков от трибуната на НС.

На президента му се присънваха революции, той говореше, че хората са на улиците, но те бяха много малко. И срещу Макрон има хора на улицата, продължи депутатът.

Според управляващите Румен Радев е произнесъл тежка, невярна присъда на българските институции - те били парализирани, и това го слушат европейските институции. Кой е парализиран - КС, който образува дело по искане на главния прокурор за импийчмънт на държавния глава и трябва да каже кога той нарушава конституцията, посочи Марков. Нима е парализирано българското правителство, което доведе безпрецедентно в България 34-ма министър-председатели от цяла Европа, изтъкна заслугите на кабинета представителят на ГЕРБ.

Марков подчерта, че именно Бойко Борисов е накарал Вучич и Тачич да си стиснат ръцете.

В изказването си той бе категоричен, че не са парализирани нито българският парламент, въпреки опита на левицата, нито местната власт, като даде за пример коледната елха в Бургас, от която се е възхитила Десислава Радева. Българското правителство решава проблема в Перник. Главният прокурор е подгонил бандитите, не стои във фризера. Нима е парализиран председателят на ВКС Лозан Панов, посочи още аргументи Марков.

Той отбеляза, че заплатите у нас никога не са били по-високи. Управляващите припомниха, че по времето на Жан Виденов възнагражденията са били три долара. Останали са ниски и по време на "паралелната държава, когато заедно с ДПС направихте премиер Илия Павлов и той управляваше от Бистрица", припомни Марков на БСП.

Тези неща Радев може и да не ги знае, не е участвал в промяната, но, когато станеш държавен глава, ще четеш, категоричен е той.

Ние от ПГ на ГЕРБ можем, но не казваме, че сваляме доверието си от държавния глава, не го правим, декларира депутатът.

Нашият премиер превъзхожда Радев в едно много важно нещо - обичлив човек е, обича хората, заяви той. Каза, че обича всички кметове, че обича републиканците и демократите при посещението си в САЩ, обясни бившият конституционен съдия.

  • Крум Зарков, БСП - Дразни ви, че президентът казва истината

"Това, което ви дразни у президента, не е толкова, че свали доверието, не е толкова, че е критичен, не е дори фактът, че с цялото си държание уплътнява функцията на президент. Това, което ви дразни е, че той казва истината", отговори на ГЕРБ заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков в декларация от парламентарната трибуна.

"Вие я знаете, но не я приемате и на всичко това трябва да се сложи край", добави той.

"Вчера българският президент Румен Радев обяви, че снема доверието си от правителството. Този акт е изключително важен, той не е безпрецедентен", посочи Зарков. Той отбеляза, че президентът Плевнелиев и президентът Желев са правили същото. И ние може да не сме били съгласни с тяхната оценка, но никога не сме поставяли под съмнение правото им да се обърнат пред българските граждани и да кажат, че правителството, според тях, не си върши работата, коментира той.

Зарков отбеляза, че от вчера има много коментари за този акт на президента, но се пропуска ключова негова фраза, която е дори по-важна. "Президентът каза: "На всичко това трябва да се сложи край". На кое трябва да се сложи край? На розовите думи, които чухме тук? Да. На източването на публичните средства? Да, но и на още едно - на абсолютно неприемливото бездействие, което вкарва страната ни в абсолютно безвремие", коментира заместник-председателят на ПГ на левицата. По думите му в продължение на три години правителството не е предприело абсолютно необходимите реформи.

"Правителството, подобно на онези мъдреци, които спокойно чакат до реката течението да донесе труповете на враговете им, седи и гледа реката, но реката пресъхна, напълни се с умряла риба, хората през 2020 г. останаха без вода, а въздухът, който дишат, ги вкарва в болници", коментира Зарков. Всяка година гласуваме все повече и повече пари за здравеопазване, за да изтичат в джобовете на спекуланти, докато истинските пациенти доплащат от собствения си джоб, посочи той. По думите му това най-много тежи на пенсионерите, които повече от три години апелират да се преизчислят пенсиите.

Нали разбирате, че докато чакаме Васил Божков да се върне от ОАЕ, българите все повече бягат оттук, попита Зарков. Не е само заради заплатите, а защото търсят, освен добри доходи - здравеопазване, образование за децата си, социална справедливост и истинско правосъдие, добави той.

Нима за някой е тайна, че атаките срещу президента са и за това, защото той каза, че трябва да се направи нещо далеч по-значително в сектора на правосъдието, попита Зарков. Той коментира, че президентът е поставил и друг въпрос, от който управляващите бягат - този за честните избори. Съдия Марков обяснява какви победи имат и как мнозинството подкрепя ГЕРБ. Сигурни ли сте? Сигурни ли сте, че са за вас онези 400 хиляди недействителни бюлетини?, попита още Зарков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай