ГЕРБ обмисля санкции за отсъстващите депутати от БСП

В момента те получават 1/3 от основното възнаграждение, което е средната заплата за страната, обясни Данаил Кирилов

ГЕРБ обмисля санкции за отсъстващите депутати от БСП | StandartNews.com

ГЕРБ обмисля евентуални промени в правилника, с които да завиши санкциите при отсъствие на депутати от работа, когато става въпрос за цялата парламентарна група. Това стана ясно от изказване на шефа на правната комисия Данаил Кирилов по повод бойкота на соцдепутатите, които не идват в парламента по решение на пленума. Предстои въпросът за увеличаването на глобите да бъде обсъден на заседание на правната комисия.

Не е вярно, че не получават нищо, докато отсъстват, обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

"Спекулативно е, че отсъствайки, те не получавали нищо - не е така. Получават една трета от основното си възнаграждение. Това не е нищожен размер. Все пак е сериозен размер, особено във възприятието на работещия българин, за когото тази една трета е средната работна заплата", изчисли депутатът от ГЕРБ. Средната работна заплата за страната е малко над 1000 лв.

"Отсъствието на колегите действително налага обследване на правилника с оглед на санкционните последици във връзка с неприсъствието", коментира Кирилов.

"При всички положения се налага да се съобразят санкциите и правилата с това, когато имаме отсъствие на цяла една парламентарн група, могат ли да се извиняват отсъствия. Това е първият въпрос, защото очакваме да се появят и извинителни бележки от ръководството на парламентарната група", добави Кирилов. Редно е голяма част от разходите да не бъдат покрити и санкциите да бъдат пределно ясни, е мнението на юриста.

Председателят на ПГ пък извинява отсъствията на депутатите си, които му предоставят извинителните бележки.

Данаил Кирилов направи сравнение между бойкота на БСП сега и този на ГЕРБ през 2013 г. И припомни, че когато ГЕРБ излязоха от парламента през юни и юли преди 6 години, не са получавали никакво възнаграждение от НС, дори и една трета от заплатата. "Имаше политическо решение, не мога да кажа тогава какъв е бил регламентът на правилника. Но санкциите бяха радикални", спомня си шефът на правната комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай