ГЕРБ и ДПС премериха сили за селски кметове. Кой надделя?

Чакат се резултатите от Нова Загора и Ракитово, ицбирателната активност там е много ниска

ГЕРБ и ДПС премериха сили за селски кметове. Кой надделя? | StandartNews.com

ГЕРБ и ДПС премериха сили днес, когато се провеждаха избори за четирима селски кмета в Силистренско и във Варненско.

Резултат беше реми – и двете политически сили получиха по двама нови кмета.

Аяти Юсеин от Движението за права и свободи спечели частичните местни избори в село Бистра, община Алфатар. Той получи 91 от общо 126 гласа, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Изборният ден в селото премина спокойно, без подадени жалби и сигнали. Избирателната активност бе 44,5%.

Почти толкова бе активността и в село Секулово, община Дулово, където Невзад Ибрям от ГЕРБ  бе избран при ожесточена надпревара.

Като единствен кандидат за кмет на село Попович, община Бяла, Варненско, Исмаил Мехмед от ГЕРБ спечели частичните местни избори в населеното място. Той получи 110 гласа от имащите право на глас 403 избиратели. Активността в изборния ден бе ниска - 28 процента.

При доста по-висока избирателна активност – около 70 процента в село Поляците, община Дългопол,  за кметския пост се пребори Неджли Селим от ДПС.

ГЕРБ и БСП премериха сили в село Лиляче, Врачанско, но кандадитите им отиват на балотаж като в последния момент разликата се сви до 14 гласа в полза на социалистите.

Галин Георгиев от „Демократична България" пък се наложи още на първия тур срещу Тихомир Трифонов от ГЕРБ и стана новият кмет на Златна Панега, община Ябланица.

ГЕРБ очаква резултатите и от други два частични избори за кмет-  в общините Ракитово и Нова Загора.

За разлика от избора на селски кметове, в градовете активността е била доста по-ниска. В Ракитово, Пазарджишко, вотът приключи при избирателна активност 36,2 на сто, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Стоянка Гинчева. Тя уточни, че до урните да упражнят правото си глас са отишли едва 4 602 избиратели от Ракитово, Костандово и село Дорково. Новоизбраният кмет ще управлява до редовните местни избори през есента на 2023 година.

Рекордно ниска избирателна активност имаше и на частичните избори за кмет в Община Нова Загора. Едва 21% дадоха своя глас за четиримата кандидати. Проверка установи, че в секциите с хартиени бюлетини в малките населени места, хората са по-активни, предаде bTV. Родиха се и анти рекорди- от шест секции с 5 000 избиратели до обедните часове гласуваха едва 40 души. Хората обясняват, че бойкотират изборите и няма да гласуват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай