Георги Марков: По-вероятно е изборите да са септември

Георги Марков: По-вероятно е изборите да са септември | StandartNews.com

София. Малко вероятно е изборите да са в края на юли, както предложи председателят на БСП Сергей Станишев, смята бившият конституционен съдия Георги Марков. Причината е, че след оставка на правителството има процедура по възлагане на мандати на парламентарните партии за евентуален кабинет в рамките на това Народно събрание, която може да се забави. Дори и това да не се случи, е малко вероятно президентът да насрочи избори през юли или август, когато е отпускарски сезон, коментира още Марков пред „Фокус".

„Дори министър-председателят да подаде оставка, се завърта конституционната рулетка, възлага се на най-голямата парламентарна група, дори тя да откаже веднага се възлага на втората, има време между тези възлагания", коментира Марков.

След БСП топката ще отиде в ДПС, а те може да забавят, смята още той. Преди дни от ДПС се обявиха за избори през октомври – ноември. След като и трите мандата бъдат отказани, президентът назначава избори до два месеца.

„Според мен държавният глава ще направи така, че изборите да влязат есента, а не сега лятото, когато избирателите са на море. Юли, това е практически невъзможно", заяви бившият конституционен съдия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай