Георги Марков: Не се налагат предсрочни избори

Марков напомни, че последните парламентарни избори бяха проведени от служебното правителство, назначено от Румен Радев...

Георги Марков: Не се налагат предсрочни избори | StandartNews.com

Отнасям се с уважение към президентската институция, не бих си позволил и лични нападки, каза в интервю за БНР депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. Той коментира критиките на президента Румен Радев към управляващите. Държавният глава се обяви за радикална промяна на политическата среда и стила на управление.

Марков зададе редица реторични въпроси, оборвайки тезите в словото на президента. "Твърди, че институциите са атрофирали, в безпътица. Той в безпътица ли е? Атрофирал ли е омбудсманът? Фикс-идея е еднолично управление на Борисов, а Борисов управлява в коалиция с три партии. Кой е начело на Конституционния съд? Как ще се е сляла партията с държавата при липса на парламентарно мнозинство и президент, издигнат от опозицията? Нима той самият е избран нечестно? Напротив, честно е избран.“

Марков напомни, че последните парламентарни избори бяха проведени от служебното правителство, назначено от Румен Радев.

Марков сравни ситуацията у нас с другите балкански страни: "Румъния ли е по-стабилна, Сърбия ли, Македония и Гърция или Турция? Или пък Босна? Ние сме с една глава над балканския политически кюп."

Депутатът от ГЕРБ изрази изненада от изявлението на Радев, че са неизбежни парламентарните избори: "Кое налага това? Има конституционно мнозинство в парламента. По никакви показатели не се налагат. България стои добре икономически. Може ли да бъде богата страна, която започна прехода преди 30 години с катастрофалното управление на партията, която издигна Радев? БСП пет пъти управляваше България. Не може да се отрече, че ГЕРБ направи зрими промени в България."

Марков коментира и въпроса за избора на боен самолет:

"Не ми отива да споря с президента за самолети, но нас не ни пази Швеция. Ако ни кажат САЩ, че трябва да вземем тези самолети, тях ще вземем."

"Не иска да говори с правителството и не иска да идва в парламента. Ако иска президентска република, добре, но няма как да стане.", каза още Марков. Той окачестви речите на президента като  "Костинброд 2".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай