Сряда,

Георги Марков: Ако Цветанов беше останал, щеше да е агония

От: Стандарт -
A
A
A

"Борисов е човекът партия, той е лидерът и той е избиран винаги мажоритарно за премиер. Така че негово право е, той е качил всички на гръб, той е създал тая партия. В един момент като е загубил доверие, да се работи със загубено доверие, това е една агония". Така бившият конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков коментира пред БНТ отстраняването на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в партията след разговор с Борисов.

"Не ми се искаше да става тази седмица, да се радвахме ми се искаше на успеха, но те си знаят нещата. Аз не мога да бъда нито адвокат на Цветанов, нито съдник на Бойко, не ми отива, но пък не съм човек, който да няма собствено мнение и да се скомросам и да се гърча пред тебе и да не го казвам", добави Марков.

Той заяви още, че победата на ГЕРБ на 26 май е увертюрата пред голямата опера, която ще бъде на местните избори през есента. 

"Старата мечта на противниците на ГЕРБ да вбият клин в дуета Борисов-Цветанов не се сбъдна, двамата сами определиха бъдещето в отношенията си", заяви пък шефът на телевизия Европа Георги Харизанов, който се изявява и като анализатор..

Според него ситуацията в ГЕРБ в момента не е розова. "Ако някой от ГЕРБ твърди, че е щастлив от последните събития, той най-вероятно е неискрен. Винаги и било налагано възприятието, че Бойко Борисов е душата на партията, а Цветан Цветанов - сърцето, моторът, двигателят.

Фигуративните определения и винаги са били, че има човек с природен политически талант и уникална харизма в лицето на Борисов, а до себе си той има Цветанов - човек, който претворява всичко това в организация, числа и успехи чрез много работа.

Оценявам ролята на Цветан Цветанов във всички процеси през годините назад с ясното съзнание, че всичко се е случвало заради таланта и лидерството на Бойко Борисов",  разсъждава Харизанов.

Според него отстраняването на Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ не е жестоко. То е плод на разочарование и невъзможност за продължаване на съвместната работа с лидера на партията Бойко Борисов, обясни той. И настоя, че важното е как ще се отрази на структурите на ГЕРБ оттеглянето на Цветанов.

"Изпълнителната комисия на ГЕРБ е способна да размие процесите в партията. Има задачи, с които трябва да се занимават конкретни хора", обясни той, като обясни, че Цветанов е върше огромна част от тях.

"Познавайки натовареността на Борисов и това как всевъзможни хора го занимават с различни казуси, на него тази роля очевидно му харесва и е добър в нея, но сега ще трябва да се занимава с още много допълнителни неща. Партията ще насочи цялото си внимание, комуникация, молби, искания и т.н. лично към него. Важно е ГЕРБ да върви добре и да има дясно проевропейско управление в страната, но през следващите месеци се бъде доста сложно.

Националната конференция, която трябва да се проведе на 7 юли може би ще даде някои от отговорите и ще се очертаят по-ясно конкретните фигури и личности, които ще се заемат с многото отговорности и задачи на Цветанов", обясни Георги Харизанов.

Той каза още, че през следващите месеци рисковете се крият в кризи, които да демотивират Бойко Борисов. Докато той, като лидер на най-голямата партия, е в добра кондиция и има парламентарна подкрепа за политиките, начертани от ГЕРБ и "Обединени патриоти", случващото се в останалите партии е без значение, добави Харизанов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички