Генчовска с ключов коментар за палежа в Битоля

Екипите на българското и македонското външно министерство продължават разговорите в Скопие

Генчовска с ключов коментар за палежа в Битоля | StandartNews.com

Палежът на българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля "няма да наруши отношенията". Това каза пред журналисти в Битоля министърът на външните работи Теодора Генчовска, предаде БТА.

Запитана дали България ще вдигне ветото за начало на преговорите на Скопие за членство в ЕС през юни, тя уточни, че това зависи от Северна Македония, съобщават македонските медии.

Екипите на българското и македонското външно министерство, водени от министрите Генчовска и Буяр Османи, продължават разговорите в Скопие.

Прокуратурата там започна проверка на палежа. Българското Министерство на външните работи вече връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски а властите в Скопие излязоха с остри осъдителни реакции.

Няма как негативното отношение към България, насаждано с десетилетия, да бъде променено за няколко години. Това коментира пред БНР проф. Иван Илчев член на смесената българско-македонска комисия и бивш ректор на СУ "Св. Климент Охридски". Според него няма нужда от свикване на КСНС по темата Северна Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай