Генчовска проговори за РС Македония. Какво мисли Кирил Петков?

Каква е българската позиция

Генчовска проговори за РС Македония. Какво мисли Кирил Петков? | StandartNews.com

България официално не води две политики по линия на Северна Македония, с премиера сме на едно мнение. Това заяви външният ни министър Теодора Генчовска в интервю за бТВ. В петък гръмна нов скандал. Депутати обявиха, че при изслушването си в пленарна зала на закрито заседание, Генчовска е обявила, че България има дне външни политики – едната е официалната на МВнР, а другата – на външнополитическите съветници на Петков. В ефира на бТВ дипломат № 1 каза, че позициите на съветниците на премиера се различават от тези на държавата, но самият Петков никога не е изричал нищо, различно от официалната държавна политика.

Тя обясни, че неофициално се дават различни сигнали и  съветниците на премиера излизат от рамковата позиция, но не и министър-председателят.

„В указанията, които ние спазваме по рамковата позиция, има много ясно разписан какъв трябва да бъде преговорния процес с република Северна Македония. Това, което се предлага, е по-скоро възможност, която да не гарантира изпълнението на договора от 2017 година и най-важното да гарантира правата на българите в Северна Македония. Т.е. някой върви в посока сваляне на вето без получаване на необходимите гаранции, но не самият премиер. Винаги с него сме говорили по един и същи начин на всички официални срещи“, обясни още Генчовска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай