Петък,

Генчовска осъди жестоките руски бомбардировки

От: СТАНДАРТ -
Генчовска осъди жестоките руски бомбардировки
A
A
A

Министърът на външните работи Теодора Генчовска участва днес в редовното мартенско заседание на Съвет „Външни работи“ на ЕС  в Брюксел. Европейските външни министри обсъдиха последните развития на руската военна агресия срещу Украйна, в т.ч. бъдещите действия за ЕС и възможности за засилване на подкрепата за Украйна, ситуацията в Мали и Етиопия. Те разговаряха с външния министър на Република Молдова Нику Попеску и подробно дискутираха ситуацията в страната в контекста на войната в Украйна.

„Категорично осъждаме военните действия на Русия срещу Украйна и жестоките руски бомбардировки по цивилни обекти, в т.ч. жилищни сгради, училища, детски градини и болници“, заяви министър Теодора Генчовска по време на дискусията. Тя отбеляза значението на всеобхватните санкции срещу режима в Москва, които намаляват ресурсите на агресора. Подчертана бе необходимостта от активна борба с руската дезинформация и продължаване на дипломатическите контакти с трети държави, с акцент страните от Западните Балкани.

Пред молдовския си колега министрите на държавите членки подчертаха пълната подкрепа на ЕС за териториалната цялост и суверенитет на Република Молдова. „Република Молдова се намира в много трудна ситуация, заради руската военна агресия срещу Украйна. Страната  приема хиляди бежанци и се нуждае от нашата подкрепа и солидарност“, изтъкна първият български дипломат. „България е убеден и последователен поддръжник на европейската перспектива за Кишинев, при спазване на съществуващите процедури“, допълни тя.

В рамките на съвместната сесия на министрите на външните работи и отбраната, посветена на Стратегическия компас, министрите Теодора Генчовска и Драгомир Заков подчертаха променената геостратегическа среда в резултат от руската военна агресия срещу Украйна. "ЕС трябва да е по-добре подготвен и екипиран, за да може да даде адекватен отговор на променените по обем и вид заплахи.", подчерта първият български дипломат и посочи, че по-нататъшното засилване на стратегическото партньорство с НАТО е от огромно значение. Съвместната сесия на външните и военните министри на ЕС прие проекта на Стратегическия компас, който предстои да бъде одобрен от Европейския съвет по-късно тази седмица.

В рамките на Съвет "Външни работи" министър Генчовска участва в работна вечеря, посветена на европейската перспектива на Украйна, както и в работна закуска на външните министри на ДЧЕС с техния колега от Република Северна Македония Буяр Османи. „България високо оценява присъединяването на държави кандидатки от Западните Балкани към санкциите на ЕС срещу Руската федерация. Това е показател за европейските ценности, които тези държави споделят “, отбеляза министър Теодора Генчовска.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички