Генчовска каза условието, за да пуснем Скопие

външният министър каза ще ходи ли в Киев

Генчовска каза условието, за да пуснем Скопие | StandartNews.com

Външният министър Теодора Генчовска каза условието, при което България ще вдигне ветото за старт на преговорите на Северна Македония за ЕС.

ВИЖ ОЩЕ: Илхан Кючюк: Да ускорим приемането на Западните Балкани в ЕС

Наличието на българско малцинство в Северна Македония да бъде записано в конституцията на бившата югорепублика е условие, което е залегнало в декларацията на българското Народно събрание и в решението на КСНС и за нас това е условие, което Скопие трябва да изпълни. На този етап първо идва то, а чак след това - преговори за присъединяването на Р Северна Македония към Европейския съюз, заяви пред журналисти Генчовска преди началото на форума "ЕС среща Балканите", организиран от евродепутата от ДПС и президент на АЛДЕ Илхан Кючюк и Атлантическия клуб.

Гости на форума са еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи и Федерика Могерини, ректор на колежа на Европа и върховен представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност (2014-2019)

"Не знам какви сигнали е дал премиерът, но това е позицията ни", добави външният ни министър.

С тази позиция тя ще запознае и еврокомисаря по разширяването Оливер Верхеи на срещата им по-късно днес.

Генчовска посочи още, че тя няма да бъде част от българската делегация, която утре ще пътува в Украйна.

Външният министър отново прехвърли към министерствата на икономиката и отбраната въпроса дали през фирми посредници София предоставя оръжие на Киев.

"България последователно подкрепя европейската перспектива на Украйна", заяви министър Генчовска при откриването на форума.

Тя добави, че България винаги е подкрепяла европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани.

"Агресията на Русия срещу Украйна поражда изключителни предизвикателства пред целия демократичен свят", каза още българският външен министър.

Управляващите ще обсъдят изпращането на военна помощ за Украйна на коалиционен съвет по-късно днес. Към момента единствено от БСП остават твърдо против изпращането на оръжие и боеприпаси в Киев.

Теодора Генчовска изрази надежда управляващите да постигнат съгласие по темата. Вчера министър-председателят Кирил Петков обяви дарителска кампания в полза на Украйна, което предизвика разнопосочни реакции.

"Темата за европейската интеграция на Западните Балкани придоби друго измерение и се превърна във въпрос на сигурност", заяви евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк по време на форума.

Според евродепутата Европейският съюз трябва да даде статут на кандидат-член за ЕС на Украйна още през юни т. г. Кючюк посочи, че и днес чува скептични гласове, които казват - Украйна никога няма да бъде част от ЕС и никога няма да придобие статут на кандидат член.

"Точно обратното. В момент, в който ЕС е обединен за своите ценности, трябва да направи най-силната и най-голяма крачка, а именно да даде статут на Украйна като кандидат за член ЕС през юни. Аз очаквам европейските институции и най-вече Съветът на ЕС да бъде на висотата на своята отговорност", посочи Кючюк.

Той посочи, че в 21 век никой никога не би си представил, че границите могат да бъдат прекроени, но уви - днес се случва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай