Илхан Кючюк: Да ускорим приемането на Западните Балкани в ЕС

Темата за разширяването на ЕС е легитимен аргумент на всяко едно председателство

Илхан Кючюк: Да ускорим приемането на Западните Балкани в ЕС | StandartNews.com

Темата за европейската интеграция на Западните Балкани придоби друго измерение и се превърна във въпрос на сигурност, заяви евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк при откриването на организирания от него и провеждащ се в София форум „ЕС среща Балканите“. Политици и експерти обсъждат стъпките към засилване на регионалното сътрудничество и интеграцията в Европейския съюз. Форумът е организиран съвместно с Атлантическия клуб и на него присъстват външните министри на някои от страните от Западните Балкани, както и българският - Теодора Генчовска. На форума е и цялото ръководство на ДПС, начело с лидера Мустафа Карадайъ.

Българският национален интерес е всяка страна от региона да бъде член на ЕС. Но България да бъде водеща страна. Ние имаме опит и можем не просто да подпомагане страните от Западните Балкани, но да ги водим, каза още Илхан Кючюк при откриването на форума. "Със сигурност темата за разширяването отново се е върнала в дневния ред на Европейския съюз, не че френското председателство не положи огромни усилия, за да разреши спора между България и Северна Македония", коментира Кючюк.

Според него темата за разширяването на Европейския съюз е легитимен аргумент на всяко едно председателство. "Темата за разширяването може да се погледне и от друг ъгъл. Ако преди някои скептични държави изразяваха огромното си притеснение от разширяването, защото ще загубят определени блага, произтичащи от общия съюз, днес темата за разширяването на Европейския съюз е свързана преди всичко с политиката по сигурност. Разширяването трябва да продължи по посока на Западните Балкани с много ускорени темпове", категоричен е евродепутатът.

Според евродепутата ЕС трябва да даде статут на кандидат-член за ЕС на Украйна още през юни. Кючюк посочи, че и днес чува скептични гласове, които казват – Украйна никога няма да бъде част от ЕС и никога няма да придобие статут на кандидат член. „Точно обратното. В момент, в който ЕС е обединен, за своите ценности, трябва да направи най-силната и най-голяма крачка, а именно да даде статут на Украйна като кандидат за член ЕС през юни. Аз очаквам европейските институции и най-вече Съветът на ЕС да бъде на висотата на своята отговорност“, посочи Кючюк. 

Той посочи, че в 21 век никой никога не би си представил, че границите могат да бъдат прекроени, но уви - днес се случва. Никога не бихме си представили на 24 февруари, че суверенният  избор на една страна да бъде част от това пространство, към което иска да принадлежи, ще бъде нарушено, посочи Кючюк.

По думите му кризата в Украйна и агресията на Русия са онази камбана, която трябва да прозвучи много силно и в европейските институции. „Не просто Европа трябва да се реформира, а Европа трябва да погледне към страните от региона и към източното партньорство по съвсем различен начин“, добави той.

Аз смятам, че българският национален интерес е всяка държава да членува в ЕС, каза той и добави, че уникалният български етнически модел е най-добрата основа, заедно с 15 годишния ни опит в ЕС,  не просто да подпомагаме страните от Западните Балкани, а да ги водим.

Ние и Румъния станахме част от съюза преди всичко заради усилията, които направиха предишно поколение политици заради Косовската криза, каза Кючюк. По думите му днес Косово не може да получи визова либерализация. Гражданите не могат да пътуват, защото не са припознати от пет държави в ЕС. На тази политика е време да се каже не, ако искаме да бъдем съюзът, който движи напред световните дела, е време да обединим всички усилия, добави Кючюк.

Това, което се случва в Украйна, е резултат от поредица от грешки. Къде съгрешихме ние - България, ЕС, НАТО, попита президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси. При старта на форума той разказа и лична история - че през 1943 г., когато България спасява семейството му, той има братовчед във Франция, който загива заедно с другите евреи там. Не съм разказвал тази история досега, защото си мислех, че войната е част от миналото ни. Но истината е, че войната винаги е била част от бъдещето, допълни Паси. Украйна е в сърцата ни. Аз съм Украйна, допълни той.

Не вярвахме, че може да има такава война. Но днес получаваме най-силното доказателство, че сме били прави да искаме да влезем в ЕС и НАТО, категоричен бе бившият външен министър.

Украинските жени и деца носят най-голямата цена за тази брутална инвазия, заяви във видеообръщение председателят на Европарламента Роберта Мацола. Тя приветства страните, които подкрепиха санкциите и призова за пълното им прилагане. Географски Западните Балкани са заобградени от ЕС. Вече прекалено дълго чукат на вратата ни, сега е необходима яснота за тях. Трябва да преобърнем ситуацията, призова Мацола. Трябва да се положат искрени усилия за все още нерешените двустранни въпроси, допълни тя.

Албания и Северна Македония са изпълнили всички изисквания за старт на преговорите. Това не само е несправедливо, но и подкопава доверието в ЕС. По отношение на Босна и Херцеговина сме внимателни. Предвид последните заплахи на Путин - той е твърдо решен да продължи с разрушителите действия и към Западните Балкани.

Политиката за разширяване винаги е била наш път и ангажимент. Западните Балкани ще имат поддръжник в лицето на ЕП, каза Мацола.

Членството ни в ЕС ще предотврати по-нататъшни агресивни действия от страна на Русия. Това заяви вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина, която отправи видеобръщение към участниците. Ако Украйна се беше присъединила към НАТО, нямаше да започне войната, смята Стефанишина. Тя подчерта, че украинските усещат подкрепата на ЕС и неговите граждани.

"Ние сме силни и много смели. Силно обединени сме в този момент. Знаем много точно какъв е единственият начин да се сложи край на войната, а именно безусловната победа на украинската армия с подкрепата на демократичната общност по света", каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай