Гечев видя популизъм в новите правила за кредити

Гечев видя популизъм в новите правила за кредити | StandartNews.com

София. „За голямо съжаление това е популизъм. На всички би се искало с магическа пръчка да решим този омагьосан кръг, тъй като лихвите в предишни години бяха много големи, а изискванията за ипотеки много високи". Така депутатът от Коалиция за България Румен Гечев коментира новите правила за кредитите, прокарани в защита на потребителя, пред Нова ТВ.

„Конституцията на България, а и правилата в ЕС, ясно казват, че не могат да се приемат закони със задна дата", подчерта той.

По думите му с последните изменения в законодателството ще бъдат създадени условия за силна конкуренция, която води до понижаване на лихвите, при други равни условия.

„Но освен юридически, проблемът е и икономически, тъй като преработването на няколкостотин хиляди договора би означавало хаос в системата. Поради което, това не е възможно и не би трябвало да се случва, колкото и да се иска на хората. Сигурен съм, че парламентът не би направил такава грешка".

С новия проектозакон управляващите задължават търговските банки да предлагат на клиентите две опции. Първият вариант е съществуващият, при който ако получателят на кредита не успее да го изплати, може не само да загуби жилището си, но и да се наложи да доплаща разликата между това, което дължи и цената, на която е продаден имотът след това. Вторият вариант предвижда собствениците на ипотеката да не носят такава отговорност, а в случай, че нямат възможност да си обслужват кредита, единствено да напуснат имота си. Това обаче ще струва по-скъпо на кредитополучателя заради по-високия риск за банките.

Гечев обяви, че правната комисия разработва проектозакон за частния фалит. По думите му в повечето страни-членки на ЕС действа такъв закон. По думите му това обаче не означава опрощаване на дълговете. Законът ще касае по-особени случаи – например, когато длъжникът губи трайно работата си или задълженията не са големи.

Банките ще трябва да предпишат близо 3 млн. договора заради законова поправка. Оценката се появи в медиите в последните дни, след като стана ясно, че депутати предлагат изменения, които ще вкарат в сила и за старите заеми новите правила за кредитите, прокарани в защита на потребителя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай