ГДБОП се връща в МВР

ГДБОП се връща в МВР | StandartNews.com

София. На днешното си заседание Комисията по правни въпроси към НС одобри на първо четене поправки в Закона за МВР, внесени от Цветан Цветанов и негови колеги от ГЕРБ, предаде БГНЕС. С тези поправки реално се връща старият закон за МВР, променен от кабинета "Орешарски". Днес своята подкрепа за връщането на предишните закони дадоха представителите на управляващата четворна коалиция в правната комисия, срещу тях гласуваха БСП и ДПС, а Атака се въздържа. 

Вследствие на това Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) няма да е под ръководството на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и се връща обратно в системата на МВР. Връщат се и правомощия на президента да назначава със своя указ председателя на ДАНС и главния секретар на МВР.

"Проектозаконът ще даде възможност да възстановим доверието в системата. С приемането му ще можем да говорим за евроатлантически ценности и интегритет в системата за сигурност", каза по време на заседанието вносителят на промените Цветанов. Според него се връща балансиращата роля на президента в сектор "Сигурност".

Цветанов открои като втори акцент възстановяването на ГДБОП в структурата на МВР. В защита на това решение Цветанов цитира твърдения в доклада на Държавния департамент на САЩ от началото на 2014 година, според които изваждането на ГДБОП от МВР е затруднило разследването на важни международни операции с участието на България. "Ще върнем интегритета в полицията, защото с промените на министър Цветлин Йовчев имаше дезинтегриране на системата за сигурност", посочи Цветанов. По думите му с промените ще се възстанови и кариерното развитие с конкурсно начало в системата, което е било изгубено с измененията в закона, извършени от предишното правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай