Газят демокрацията! Ще върнат ли чл. 1

По важното от това кой точно е писал БГ варианта на закон по „Магнитски“ е, че държавата се ръководи от хора, искащи да отменят демокрацията

Газят демокрацията! Ще върнат ли чл. 1 | StandartNews.com
  • По важното от това кой точно е писал БГ варианта на закон по „Магнитски“ е, че държавата се ръководи от хора, искащи да отменят демокрацията 

След над седмица гърчене и отчаяно прехвърляне на топката между посочваните за автори на мракобесния български вариант на закон уж по „Магнитски“, най-сетне се намери един, който да си признае. Зрителите на NOVA станаха свидетели на чудото в ефира на неделния следобед блок на телевизията.

За тези, които не са го гледали, ще преразкажем - бившият служебен правосъден министър от октомври до декември 2021 г. Иван Демерджиев, си каза с половин уста, че още по негово време са били обсъждани основни текстове от апокрифния проект, изтекъл в медиите на 27 май. Сред тях и правенето на черни списъци на лица, с които държавните органи и фирми не трябва да имат никакви взаимоотношения. Или иначе казано ще бъдат обречени на гражданска смърт.

На фона на друго емблематично признание – на настоящия финансов министър и вицепремиер Асен Василев, че бил дал „технически бележки как да се случва процесът“, картината започва да става все по-бистра, а фактите – все по-ясни.

Първо – че проектът е истински, а не лъжлив, както се опитаха да изкарат няколко говорители на енергийния олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев, част от чието обкръжение са и вече споменатите Василев, Демерджиев, наследницата му на поста начело на правосъдното министерство Надежда Йорданова и настоящият премиер Кирил Петков.

Второ – че работата по точно този вариант е стартирала още при служебния кабинет, но е ъпгрейдната (по Прокопиев) до настоящия си зловещ вид при настоящото правителство, превърнало обещаната „промяна“ в „подмяна“.

При това – под вещите напътствия на харвардския близнак в политиката на премиера Кирил Петков – финансовия министър Асен Василев.

И трето – че в създаването му са участвали както правосъдното, така и финансовото министерство, а също и цяла редица други държавни институции, които иначе в момента френетично се опитват да изкарат, че нямат нищо общо с текстовете.

Че е важно да се доизясни кой точно сътвори този съвременен еквивалент на наръчниците на нацисткото SS и комунистическата ЧК, разтресъл държавата, е безспорен факт.

По-важното обаче е, че скандалът ясно показа едно – държавата в момента се управлява от фашисти, за които демокрацията и гражданските права и интереси са ни повече, ни по-малко пречка. И те отчаяно се опитват да ги отменят, за да ни върнат във времена, които си мислехме, че от над 3 десетилетия са запратени в най-мрачната част от историята на държавата.

Защото няма как да наречеш по начин, различен от „фашистко-сталинистки“ проект, който под претекста, че трябвало държавата да се защити от евентуални санкции, налагани от САЩ по американския закон „Магнитски“, буквално зачерква демокрацията у нас. Да оставим настрана факта, че Европейската комисия на няколко пъти ни размаха пръст, че е недопустимо държави-членки на ЕС да прилагат на своя територия санкции, наложени от трети страни, каквато е САЩ. В конкретния случай обаче инспираторите и авторите на проекта дори не правят това. Те използват санкциите по „Магнитски“ само като параван, за да гонят буквално по доноси „враговете на народа“ – разбирай неудобните на настоящата власт и нейните кукловоди.

Не вярвате? Нека припомним какво гласи мракобесният проект.

Той предвижда създаването на Междуведомствен съвет към МС, който под председателството на финансовия министър ще прави черни списъци на лица, за които „има данни“, че осъществяват дейност срещу интересите на България, мамят в киберпространството, правят с престъпни цели разплащания по интернет, извършват нерегламентирана дейност като инвестиционни посредници, пробват се да перат пари през банки, злоупотребяват с евросредства или имат наложени санкции от други държави. Какви точно санкции и от кои държави не се уточнява. В резултат на което под ударите на закона, ако бъде приет, може да попаднат дори хора, които са били глобявани за шофиране зад граница. Или пък са били санкционирани от всеизвестни с демократичните си стандарти държави като Северна Корея и Китай например.

Какви точно и колко трябва да са данните също не се казва. Което пък отваря вратата за преследване по доноси и по недоказани твърдения.

Веднъж попаднал един човек в списъците, имуществото му ще се запорира веднага, а той ще бъде обречен на гражданска смърт, защото ще бъдат прекратени и каквито и да било отношения между него и държавата. В резултат на това, ако се разболее например, докато чака съда евентуално да се произнесе по вкарването му в черния списък, лицето ще трябва да моли Министерския съвет за пари за лечение по „хуманитарни нужди“. При това в същото положение ще е не само то, а и семейството му, защото в черен списък ще влизат и всичките му роднини до четвърта съребрена линия и трета по сватовство. Дори да не са в България, тъй като друг от скандалните текстове предвижда санкциите да се прилагат по отношение на „всяко лице-гражданин на България, независимо къде се намира“.

На този фон, единственото, което липсва в този проект, за да е пълна картината, е връщане на Член Първи. Пропуск, който явно „промяната“ и кукловодът им Прокопиев са изпуснали в бързината. Но гарантирано ще се пробват да запълнят. Ако им позволим, като продължаваме да мълчим и си затваряме очите за управление, опитващо се с шутове да изрита държавата от семейството на демокрацията и да я запрати към диктатурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай