Гарелов: Папата идва за сближаване с православната църква

Тръмп ще спечели втори мандат, евроизборите ще имат значение на национални, казва журналистът

Гарелов: Папата идва за сближаване с православната църква | StandartNews.com

Папа Франциск идва у нас, за да продължи мисията на Йоан Павер Втори за сближаване между католическата и православната църкви. Това заяви Иван Гарелов пред БНТ. Той посочи, че конфликтът между двете църкви, който е хилядолетен, е много по-силен, отколкото при другите християнски вероизповедания. Според известния журналист, въпроси за развитието на отношенията между премиер и президент са като от ВИП брадър. Той обаче акцентира на новото, което идва с поколението, което не е израстнало при старата система. То не робува на страхове, сравнява се по Запада и е готово да формира средната класа у нас. "Те са готови да стигнат докрай, отхвърляйки това, което се е случило досега", посочи Гарелов. Той посочи, че израства и ново поколение в политиката, което не робува на конфликтите от миналото. И като пример за политик от бъдещето посочи Калоян Паргов, който е създал лява алтернатива в София. 

Според Гарелов евроизборите у нас ще бъдат със значението на национални, като голямата въпросителна ще е кой ще е балансьорът. Ще се увеличи и броят на гласуващите. 

Гарелов коментира и външнополитически теми. Според него президентът Доналд Тръмп ще спечели втори мандат, защото е последователен в основната линия на политиката си, независимо че сменя позициите си. 

Относно покупката на изтребители F 16 от България, журналистът посочи, че никой вече не може да попречи това да се случи. "Грипен" може да имат своите предимства, но ние трябваше да покажем нашата принадлежност, коментира анализаторът. Според него натискът от САЩ е бил брутален и колкото и да се колебаели управляващите, президентът Радев е нямал ресурс, за да се наложи. В същото време Русия вече ни причислява към страни като Полша, Румъния и Прибалтийските републики, докато в друга категория са Унгария и Чехия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай