"Галъп" отбелязва изравняване на вота за БСП и ГЕРБ

"Галъп" отбелязва изравняване на вота за БСП и ГЕРБ | StandartNews.com

София. По 18,3% от гласовете биха събрали БСП и ГЕРБ, ако изборите за Еворпейски парламент се проведат днес според данните от редовното представително проучване на общественото мнение на "Галъп интернешънъл".

За ББЦ биха гласували 7,2%, а за ДПС – 7,1%.

Проучването е проведено между 8 и 15 май чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1011 пълнолетни българи. Изследването е възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл".

Практическото равенство на силите между БСП и ГЕРБ се запазва. "България без цензура" изглежда сигурен участник в Европарламента, но трябва да се отбележи, че става дума за декларативни нагласи и точната прогноза е трудна.

ДПС остава с най-стабилни изгледи за третото място – като се вземат предвид онези, за които със сигурност може да се твърди, че ще гласуват.

Сред останалите партии най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент запазват Реформаторският блок и АБВ. Не се отбелязва динамика при "Атака", като "Атака" и НФСБ ще трябва да покажат значителна мобилизация, ако искат да прескочат бариерата.

44% от запитаните заявяват, че със сигурност ще гласуват. Това е и приблизителната горна граница на възможната активност. Една пета обявяват, че ще се възползват от възможността за преференциално гласуване. Още веднъж трябва да се отбележи, че данните не са прогноза за изборен резултат и че отразяват декларативни нагласи 10 дни преди датата на изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай