"Галъп": Недоверието към властта се повишава

"Галъп": Недоверието към властта се повишава | StandartNews.com

Меденият месец за властта може би свърши. Такива са изводите от последното издание на Политическия и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Проучването е проведено между 27 февруари и 4 март чрез пряко интервю по домовете сред 1011 души.

В процентно изражение 28% от хората имат доверие на правителството, и съответно недоверието е 61%. Подобна логика се наблюдава и при парламента – с известно „разтваряне на ножицата" в полза на отрицателните оценки – 17% доверие и 73% недоверие.

През март на въпроса накъде върви България 20% отговарят „към по-добро", а 64% - „към по-лошо". За да се докажат или отхвърлят каквито и да било трайни тенденции обаче, е нужно да се изчакат и данните от идния месец.

Няма съществена динамика при президентската институция (в последните месеци около една трета декларират доверие, а около 55% - недоверие). Обнадеждаващото е, че стабилни остават стойностите на доверието в банковата система.

Макар по подобни теми да не може да се очаква висока запознатост, като цяло въпросът за 16-те милиарда дълг предизвиква обществено неодобрение. Близо две трети от запитаните отговарят отрицателно на въпрос дали одобряват намеренията за изтегляне на такъв дълг в следващите три години, а само 20% са „за".

Все още сред запитаните преобладава негативно мнение по отношение на санкциите спрямо Русия. В същото време доверието и позитивната нагласа спрямо Европейския съюз остават високи, за разлика от по-сдържаните нагласи към НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай