Габровски разкри голяма тайна, как е подбрал министрите

Да се съберат експерти за една седмица с такъв профил не е толкова лесна задача

Габровски разкри голяма тайна, как е подбрал министрите | StandartNews.com

„Някои от министрите познавам лично, други ги срещнах сега. Не съм стоял в Гугъл да търся експерти. Използвах прост научен метод – когато от няколко източника намеря съвпадения, започвам да преглеждам CV-тата им. Аз им звънях лично. Томислав Дончев ми дава съвети, имах и други източници (от различни политически сили), които няма да издам.” Така описа пред бТВ процеса по съставянето на проектокабинета номинираният от ГЕРБ за министър-председател проф. Николай Габровски.

„Профилът, който избрах, е високи професионалисти, които от първия ден могат да започнат да работят интензивно още от първия ден. Нося морална отговорност за тях. Да се съберат експерти за една седмица с такъв профил не е толкова лесна задача”, подчерта неврохирургът политик.

„Освен лекар и съм известен основно в областта на медицината, знаете, че съм бил и зам.-председател на Българския лекарски съюз, зам.-директор на болница „Пирогов“. Това по някакъв начин създаде някаква видимост на личността ми извън тясно професионално поприще. Поради това нееднократно съм получавал покани от различни политически сили за влизането ми в парламента и не само там. Винаги съм отказвал с пълното убеждение, че съм най-полезен в операционната зала“, разкри проф. Габровски.

Властта никога не го е изкушавала, но сегашният момент бил различен по няколко причини. Първата е, че през следващата година на България ѝ предстои да направи няколко изключително важни неща, които ще предопределят хода на развитие на държавата. Втората е, че през последните години България повтаря едно и също нещо с доста голяма упоритост и практически се стига до един и същ резултат.

„Когато получих предложението от г-н Борисов и от групата на ГЕРБ-СДС си зададох само един въпрос: Искам ли да променя нещо или не? Ако отговорът беше: Не, не искам нищо да променям, е ясно, че сега нямаше да си говорим тук – в това студио. Явно е, че отговора, който си дадох беше: Да, искам да променя нещо. Затова поех този ангажимент“, обясни проф. Габровски.

По време на разговора му с Бойко Борисов станало ясно, че ГЕРБ не иска да прави политически кабинет заради тежките времена, в които живеем. Според него експертното правителство щяло да успее да намали политическата конфронтация и да преведе България през следващите 8-10 месеца, които се очертават като много тежки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай