Франция със силни думи за България! Добри новини за еврото и Шенген

Асен Василев на среща с френския министър Льо Мер

Франция със силни думи за България! Добри новини за еврото и Шенген | StandartNews.com

Източник: Правителствена пресслужба

Франция категорично подкрепя присъединяването на България към еврозоната от 01 януари 2025 година. Това уверение получи в Париж министърът на финансите Асен Василев от френския министър на икономиката, финансите и индустриалния и цифров суверенитет Брюно Льо Мер.

На срещата присъства и българският министър на енергетиката Румен Радев, уточниха от финансовото министерство.

По време на разговорите между министрите беше потвърдено, че Франция подкрепя и вдигането на сухопътните граници за Шенген. Декларирана беше готовност за сътрудничество с българските гранични и митнически власти в засилването на контрола по външните европейски граници.

Европейската сигурност и изграждането на ясна отбранителна стратегия как Европа да се защити от евентуална атака от страна на Русия е била другата тема в разговорите на българския премиер акад. Николай Денков с френския президент Еманюел Макрон, уточниха от правителствената пресслужба.

"Това е важна тема, която в Европа вече се обсъжда много сериозно", отбеляза министър-председателят. От тази гледна точка за Франция е важно да има надежден съюзник на югоизточния фланг на НАТО и е готова да работи заедно с България за изграждане на общ капацитет в нашата отбранителна индустрия.

Енергийната тема е друг акцент в разговора на Денков и Макрон. "Обсъждахме как могат да помогнат за развитието на българската енергетика от една страна и от друга - как да работим заедно за подготовка на кадри за целия регион", заяви акад. Денков. На срещата са обсъждани и възможности за развитие на водноелектрически проекти в България.

Развитието на културни проекти също е било във фокуса на срещата на българския премиера с президента на Франция. През следващите месеци предстоят по-детайлни разговори, включително по отношение на проекта за остров "Св. Св. Кирик и Юлита" край Созопол.

Поздравления за реализираните реформи от българското правителство през изминалите осем месеца и категорична подкрепа за външнополитическите приоритети на България - Шенген, еврозона и ОИСР бяха изразени от президента на Франция Еманюел Макрон по време на срещата с премиера акад. Николай Денков в Париж.

"В цяла Европа се виждат тези успехи. Президентът Макрон специално подчерта, че много се надява това да продължи и през следващия период", заяви българският министър-председател пред журналисти след разговора в Елисейския дворец.

Вашите успехи са успехи на Европа и затова ще Ви подкрепим във всичко, което очертавате като Ваши приоритети - са думите, с които президентът Макрон е засвидетелствал своята подкрепа пред акад. Денков.

На срещата им, продължила повече от предвиденото, бяха обсъдени въпроси, които са важни както за двустранните отношения, така и за Европа като цяло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
KROFT
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи