Фирмата-изпълнител не искала ходатайство пред Банов

От фирма „Пътища и мостове”, която е начело на сдружението, обясняват, че работата по проекта е започнала късно по вина на възложителя - Министерството на културата...

Фирмата-изпълнител не искала ходатайство пред Банов | StandartNews.com

Никой не е искал от Боил Банов съдействие за неплащане на неустойка по проекта за Ларгото в София. Това заявиха от сдружението изпълнител на проекта в ефира на Нова телевизия

От фирма „Пътища и мостове”, която е начело на сдружението, обясняват, че работата по проекта е започнала късно по вина на възложителя - Министерството на културата. Заради забавянето, дружеството поискало прекратяване на договора.

От министерството обаче настояли работата да продължи, за да не се изгуби европейското финансиране. Така, през април 2016 г., обектът бил приет без забележки. От фирмата нямат обяснение, защо през декември културното ведомство им поискало неустойка. Въпросното искане е обявено за неоснователно на първа съдебна инстанция. 

"С г-н Банов и с всички лица от Министерство на културата, които са в ролята на възложител на този обект, съм водил множество разговори, които са свързани с изпълнението му. Не съм водил разговор, в който да уговарям начини за спестяване на неустойка”, заяви в ефира на „Здравей, България” директорът на ППОС "Пътища и мостове" ЕООД Драгомир Драганов. Той твърди, че  актове по Наредба 3 трябва бъдат подписани от всички лица, свързани с изпълнението на обекта.

„40 дни след започването на работа написах писмо до министерството с оглед на това, че до този момент нямаме определен авторски надзор. Техническият проект, който имаме, предвижда детайлите да бъдат предварително съгласувани с автора. После трябва да бъдат съгласувани и с възложителя и чак след това да започне доставката на материали”, обясни управителят на "Пътища и мостове" ЕООД инж. Росен Колелиев.

Предстои произнасяне на Апелативния съд по въпроса дали фирмата ще плати неустойка за забавянето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай