Финансов апокалипсис, държавата на ръба! Чобанов с решение

Бившият финансов министър каза какво трябва да се направи

Финансов апокалипсис, държавата на ръба! Чобанов с решение | StandartNews.com

Намираме се в тежка фискална ситуация с дефицит, който ако приетите до момента политики продължат, е над 6 процента от БВП, 12 милиарда лева и необходимост от дълг е 15 милиарда лева. Тоест, ние на практика се намираме във фискална криза. Това предупреди народният представител от ДПС доц. Петър Чобанов, бивш финансов министър, след изслушването на финансовия министър Росица Велкова в парламента. Той направи анализ на тежката финансова ситуация в страната и даде решение за изход от кризата.

Трябва да си кажем какво ни доведе до тази фискална криза. Първо разбира се, това са фриволните и недобре обмислени политики на предходния редовен кабинет и второ невъзможността последното Народно събрание да състави редовен кабинет. Това също допринесе до ситуацията, в която се намираме в момента, каза Чобанов. И подчерта, че именно затова сегашното Народно събрание има огромната отговорност да положи всички усилия за съставяне на редовно правителство.

То трябва да поеме своята отговорност с разум да започне да решава проблемите на хората, за да овладеем тежката фискална ситуация, в която се намираме в момента. Не съставим ли правителство ще изпаднем в още по-дълбока фискална криза, категоричен бе Чобанов.

Най-доброто, което ще може да направим е да удължим действието на предходния бюджет, да продължат да се трупат дефицитите и да стигнем до ситуация, в която международните пазари започват да реагират негативно на нашите опити да вземем дълг. Това, което трябва да се направи е съставяне на редовен кабинет и да преминем към разумна фискална консолидация, която съобразява тежката ситуация и по отношение на хората, преодолява проблемите с обедняването, но залага и разходи за развитие умно и отговорно, така че да постигнем по-висок икономически растеж и да може да намалим бюджетния дефицит, подчерта той.

Трябва и към това да подходим много внимателно. Да се опитаме бюджетът да не го съставяме просто на историческата основа, в която последните години се съставя като цяло, а да преминем към реално програмиране на този бюджет. Тоест, наистина средносрочната перспектива да е ясна, целите да са ясни, както и инструментариумът за постигането им - с какво ги финансираме, какви са източниците на финансиране и какво ни струват в бъдеще подобни средносрочни проекти, каза още доц. Петър Чобанов.

Трябва да имаме един по-сериозен контрол върху разходите от гледна точка на това да прилагаме сходни или аналогични правила на тези, които прилагаме към европейските разходи, да ги следим внимателно на дневна база какво се случва, за какво точно се харчат и да въведем някакъв елемент на оторизация дори на националните си разходи, за да може да сме сигурни, че ще постигнем една наистина разумна фискална консолидация, подчерта бившият финансов министър.

Необходимо е да обърнем внимание и на факта, че ситуацията наистина е усложнена, щом има конкретни дни, в които фискалният резерв и разполагаемите средства с всички ограничения в него са около 200 милиона лева. Това е през този месец, това означава, че през следващия месец ще имаме дни, ако продължи тази ситуация, в които няма да имаме разполагаеми средства. Тоест, от тук нататък наистина ще се стигне до ситуация, в която ще се ограничават разходи, това ще трябва да се прави от Министерството на финансите с цялата несигурност около това кои точно трябва да се ограничат и проблемите, които ще възникнат, предупреди експертът на ДПС.

Трябва да си кажем ясно, че трите процента дефицит са ни необходими не само за еврозоната, това са европейските правила, и ако не постигнем тези три проценти дефицит на начислена основа, ако тук не положим тези усилия да намерим пътя със съставяне на редовно правителство да ги постигнем това ще ни бъде наложено отвън, колкото и да не ни се иска, каза Чобанов. И обясни, че тогава влизат в сила европейските правила при свръхдефицит, идва и Международния валутен фонд като тяхната матрица не е задължително да бъде съобразена с нашите нужди за развитие.

Затова за пореден път апелираме в края на това изслушване да положим всички усилия да съставим редовен кабинет, който с разум, отговорност и в диалог с всички да реши проблемите на хората, да реши политическата криза и да постигне разумна фискална консолидация, обобщи Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай