Философията на закона за МВР няма да се промени

Философията на закона за МВР няма да се промени | StandartNews.com

Предстоящите срещи имат за цел, до влизането на законопроекта за МВР между първо и второ четене, да се чуят разумните предложения, да се възприемат, но да не се променя цялостната философия на закона. Всяка от парламентарните групи изрази своите препоръки. Чисто политически ние от ГЕРБ подкрепихме законопроекта, но сме наясно, че с диалог и разумни предложения може да се оптимизират текстовете. Това е нормална парламентарна практика, не става въпрос за критика, а за препоръки.

Това каза в Благоевград председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов. Той е разговарял с министър Бъчварова и увери, че в МВР имат виждания относно направените предложения и ще бъдат взети предвид. Цветанов се надява, че между първо и второ четене законопроектът ще има завършен вид, който ще е приложим и ще изпълни своите функции и цели.

Цветанов припомни, че  в комисията са поели ангажимент и направили заседание, на което е дадена възможност на заинтересованите страни да дадат становищата си. „Преди тази обществена дискусия малко или много отсъстваше, защото имаше много диаметрални мнения, които се показаха и на обсъждането във вътрешната комисия. Искаме в диалог да се намери този консенсус и да гарантираме тази устойчивост на системата, която действително да донесе смочувствие и мотивация и на служителите, а обществото да знае, че служителите ще бъдат максимално натоварени, за да се постигнат ефектите, заложени в проектозакона", уточни зам.-председателят на ГЕРБ.

Той подчерта, че не бива да се отчитат само препоръките, които бяха дадени. Защото има много добри предложения в законопроекта, които нямат алтернатива и са безспорни и за членовете на вътрешната комисия, и за синдикалните организации. „В момента се предвижда възможност на лица по трудово правоотношение да охраняват обекти – полицейски управления, областни дирекции, тук може да се осигури веднага допълнителен ресурс от около 500 човека, които да са в помощ на охраната и обществения ред. Професор Вучков през януари 2015 г. направи сериозно обществено обсъждане и предложи пътна карта за реформите в МВР. Вече се прилага член 142 алинея първа, точка втора, касаеща администрацията – новопостъпващите са със статут на държавни служители, а не са първа категория труд. Първа категория остават само полицаи, гранични полицаи, пожарникари, това е безалтернативно предложение", каза още той.

Цветанов призова всички да бъдат достатъчно обективни в оценките и препоръките и да не търсят конфликта, а това, което е полезно за държавата и ще успокои целия сектор за сигурност.

В Турция се намират 2,7 милиона бежанци, от тях само 250 000 са в лагери, останалите са потенциално опасна вълна която може да дойде към Европа.

Това обяви Цветан Цветанов в Благоевград по време на кръгла маса „Национална сигурност и миграционен натиск: рискове и решения". „От днешната дискусия могат да се вземат добри препоръки, но за мен е изключително важно това, което се случи през последните няколко месеца, а именно законодателните промени, които дават възможността на Министерството на отбраната да се включи в охраната на сухопътната граница", изтъкна Цветан Цветанов.

"В действителност Турция започна да изпълнява своя ангажимент и бежанския поток намаля както към България, така и към държавите от Европейския съюз", добави той. Цветанов уточни, че след като е прекъснат един важен път като балканския, има технологично време за пренастройване и търсене на възможни алтернативи. „В момента алтернативите се за пренасочване към България, Албания и Италия. Към настоящия момент виждаме сериозно засилване към Албания, което създава заплаха и за Италия, но все пак Гърция и Турция започнаха да работят много по координирано и поетия ангажимент към ЕС дава възможност на Турция да разполага с 3 милиарда евро на първия етап, които да могат да бъдат използвани само и единствено за този бежански поток, който се намира на територията на страната", посочи председателят на парламентарната вътрешна комисия. Той добави, че службите трябва изключително внимателно да наблюдават процесите при взаимодействието между ЕС, САЩ и Русия, защото в Либия има потенциален бежански поток, който също може да премине към Италия и Малта. По преценка на Цветанов става въпрос за още 4 милиона потенциални бежанци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай