Филчев: Костов е родоначалникът на подслушването

Филчев: Костов е родоначалникът на подслушването  | StandartNews.com

София. "Иван Костов е основоположникът и родоначалникът на подслушването у нас". Това заяви в ефира на „Всяка Неделя" бившият главен прокурор Никола Филчев.

Преди време сландал със СРС-та гръмна, след като бръмбарите бяха намерени в апартамента на Филчев. Премиер по това време беше Иван Костов.

От думите на Филчев стана ясно, че след разкриването на СРС-тата Иван Костов лично му се е молил да не разгласява нещата, „за да не разбутваме държавата". Тогава се съгласих, призна Филчев и посочи, че по настояване на Костов е дал интервю пред телевизията. По думите на Филчев, той е могъл като главен прокурор да обвини и свали от власт премиера Костов и тогавашния шеф на НСС Атанас Атанасов за подслушването. Атанасов пропя и натопи Костов, че е наредил подслушването ми, посочи Никола Филчев.

Той си припомни и думи, казани му от тогавашния президент Петър Стоянов - „ В държавата двама души могат да наредят да те подслушват - аз и той (б.ред. Костов), кой мислиш е?" В същото време, подчерта Филчев, не бе морално хем да бъда главен обвинител, хем да съм потърпевш. И затова - пак по молба на Костов - Атанасов е бил обвинен в нещо малко и незначително, за което в последствие е оправдан, като по този начин скандалът „бръмбъргейт" е потулен.

Никола Филчев цитира и свой разговор с тогавашния премиер, в който са говорили за шефа на контраразузнаването Атанасов. Иван Костов заявил, че не е проблем да уволни Атанасов, но жена му (б.ред. на Атанасов) била много алчна и щяла да пита и говори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай