Фандъкова: Не кметът, а полицията отговаря за обществения ред

Фандъкова: Не кметът, а полицията отговаря за обществения ред | StandartNews.com

София. "Кметът на София няма ресурса да осигури обществения ред. Това се прави от полицията", заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на заседание на Столичния общински съвет, след като бе приета декларацията против блокирането на централната градска част на София. 

43 общински съветници гласуваха „за" декларацията, която беше представена от председателя на групата на ГЕРБ Малина Едрева. В декларацията се посочва, че безпрецедентното струпване на полицейски сили и блокирането на огромно обществено пространство не само противоречат на българското законодателство, но и потъпкват правото на свободно придвижване.

„Органите на реда имат право да затварят определени зони, при необходимост. Дали тази необходимост съществува – не съм аз човекът, който може да каже. Ежедневно настоявам да се работи гъвкаво, да не се блокира тотално града", добави Фандъкова.

„Работим в доста добра координация и сътрудничество със СДВР, понякога спорим, но настоявам когато има необходимост, да се затваря и веднага след това да се пуска движението. Опитваме се в тази сложна политическа ситуация да осигуряваме възможния обществен ред и го правим заедно с органите на реда", посочи кметът.

Тя се обърна към групата на БСП с думите: „Изисквайки в тази ситуация и по този повод доклад от кмета на София означава, че се опитвате да прехвърлите цялата отговорност за ситуацията върху кмета. Кметът има правомощия да изисква от органите на реда. Аз съм готова да докладвам с колко заповеди и документи съм изисквала спазване и контрол върху обществения ред. Правим всичко възможно да съдействаме и да работим заедно с органите на реда".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай